Nivelul european la standarde romanesti: Centrul de arsi cu 3 paturi din 5 e Unitate functionala, conform legii!

Prima clinică de mari arși a fost inaugurată la Timișoara. Centrul este primul din România care are condiții de maximă siguranță pentru tratarea pacienților mari arși, spune ministrul sănătății, Sorina Pintea, prezentă la inaugurare.

Începând de mâine aici vor putea fi tratați pacienți.

Personalul necesar, pregătit în centre de specialitate din străinătate, există.

Pintea spune că sunt primele paturi de mari arși care corespund tuturor standardelor impuse de tratamentul marelui ars.

Secția de la spitalul  timișorean  va funcționa pentru o perioadă de timp în Casa Austria iar din 2023 , marii arși  vor fi tratați în centrul care va fi construit si unde va fi mutat totul dupa finalizarea constructiei.

De la jumătatea anului 2018 au fost realizate mai multe licitații în vederea dotării cu echipamente a centrelor ce asigură sau vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri severe.

Secția  inaugurată la Spitalul Județean Timișoara a fost dotată cu 34 tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro si are 5 paturi.  3 operaționale. Pentru 2 dintre ele, Consiliul județean va asigura recepția in urmatoarea perioadă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele 10 paturi de la Timișoara și Iași se adaugă la cele 13 existente în prezent la București (Spitalele Floreasca și Arși) și Brașov si celor 10 paturi funcționale din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu.

Teoria conspiratiei

Sunt zile premergătoare comemorării victimelor tragediei de la Colectiv. De ce acum?

Aparatura medicală este achiziţionată şi achitată de către Ministerul Sănătăţii, cu finanţare de la Banca Mondială.

De la jumătatea anului 2018 au fost realizate mai multe licitații în vederea dotării cu echipamente a centrelor ce asigură sau vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri severe.

Pe 30 septembrie răniții  în incendiul din clubul Colectiv au adresat o scrisoare deschisă autorităților statului. Implicit ministrului sănătății Sorina Pintea.

Acestia

Atentionau :

“Tragicul eveniment, produs, printre altele, din cauza neglijenței autorităților statului român, ne-a afectat grav și ireversibil atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. 64 dintre oamenii dragi nouă au plecat dintre noi prin morți evitabile, pierderi irecuperabile ce ne-au lăsat cu o uriașă durere care nu va trece niciodată.(…)

Astfel, cât trăim, vom avea nevoie să suferim intervenții chirurgicale de reconstrucție, regrefare și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor, să urmăm proceduri de recuperare medicală (kinetoterapie, fizioterapie, masaj cicatricial, masaj cicatricial mecanic, gimnastică medicală, terapie cu unde de șoc, terapie cu ultrasunete și multe altele) și să facem diverse tipuri de tratamente de specialitate (needling, dermapen, laser, peeling, dermabraziune, crioterapie, injecții cu corticosteroizi, PRP, implant de par, cure termale și multe altele) al căror scop este acela de a evita înrăutățirea progresivă a cicatricilor noastre. Lipsa acestor intervenții, proceduri și tratamente va duce la handicapuri și complicații serioase cum ar fi deteriorarea severă a stării cicatricilor, ajungând până la pierderea definitivă a funcționalității, dobândirea de ulcere maligne și apariția a diverse tipuri de cancere de piele greu tratabile sau incurabile”.

Solicitau:

“Având în vedere natura permanentă, complexă și severă a sechelelor noastre, nevoia de a le repara, îngriji și monitoriza pe perioada întregii vieți prin operații și protocoale complexe de tratament, dar și modul în care am dobândit aceste leziuni și factorii care au contribuit la înrăutățirea lor, descriși mai sus, vă solicităm să ne asigurați sprijin pe viață, prin plata tuturor tratamentelor, intervențiilor chirurgicale, procedurilor de recuperare etc – atât de natură funcțională, cât și de îmbunătățire a aspectului cicatricilor – în străinătate (pe toate teritoriile lumii, EU și non-EU) și în țară, atât în ambulatoriu cât și cu internare și în orice altă formă necesară, în instituții medicale de stat și în cele private, precum și la terapeuți sau medici independenți, legate de accidentul din data de 30 octombrie 2015, produs în clubul Colectiv.

În acest moment, putem să beneficiem de plata tratamentelor doar până la sfârșitul anului 2020, ceea ce se arată a fi totalmente insuficient (…).

Din moment ce sechelele noastre sunt permanente și nu pot fi tratate corespunzător într-o perioadă limitată de timp, este firesc ca perioada în care ni se acordă sprijin să fie nelimitată. Așa cum boala noastră este pe toată viața, avem nevoie ca și tratamentul să fie la fel”.

Sugerau:

“Sugerăm, astfel, modificarea Alineatului 1 al Articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2015 privind plata tratamentului persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul București, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 889 din 26 noiembrie 2015, aprobată prin Legea 32/2016, cu modificările și completările ulterioare, pentru a avea următorul cuprins:

Art. 1. –

(1) Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătății a cheltuielilor aferente tuturor tratamentelor, de orice tip, pe perioadă nelimitată, pe toate teritoriile lumii, în instituții medicale de orice tip (private, de stat etc) precum și la medici și terapeuți independenți, în regim ambulatoriu, cu internare și în orice altă formă pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul București, denumite în continuare victime, care beneficiază de orice tip de tratamente, pe perioada întregii vieți, aflate în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015, pe toate teritoriile lumii, în instituții medicale de orice tip (private, de stat etc) precum și la medici și terapeuți independenți, în regim ambulatoriu, cu internare și în orice altă formă necesară desfășurării optime a tratamentelor”.

Concluzionau:

“Ceea ce am cerut în întâlnirile noastre din grupul de lucru de la Minister desfășurate pe parcursul ultimului an pentru toți pacienții cu arsuri din România – mecanismul de transfer în străinătate, completările la OMS 476 – este necesar pentru ca să nu ajungă și alți oameni în situația în care suntem noi acum”.

Ministrul Sănătății a raspuns.

Astfel, pe  8 octombrie  a avut loc ultima ședință a grupului de lucru pentru elaborarea mecanismului de transfer rapid al pacienților cu arsuri în centre de arși din străinătate, inițiat de Ministrul Sănătății Sorina Pintea în urmă cu aproape un an, la solicitarea unui grup de inițiativă format din supraviețuitori ai accidentului de la Colectiv.

A  rezultat un proiect de ordin de ministru care precizează pașii pe care instituțiile abilitate din sistemul public de sănătate trebuie să-i facă pentru ca pacienții din țară care au suferit arsuri grave – pacienți mari arși – să ajungă cât mai rapid în unități spitalicești capabile să-i trateze în condiții de maximă siguranță și să le ofere șanse cât mai bune de a supraviețui.

Ideea este crearea unui sistem rapid de decizie și o stabilire clară a responsabilităților unităților spitalicești, a medicilor, a Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (C.O.S.U.) din Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne (prin Departamentul pentru Situații de Urgență – D.S.U., departament abilitat legal și pentru coordonarea transportului asistat medical interspitalicesc).

Se  obține un timp cât mai scurt până la plecarea pacientului dintr-un spital de urgență județean sau din București, unde este adus inițial de la locul accidentului/incendiului, către un centru de arși, element esențial pentru ca pacientul ars să aibă șanse reale de supraviețuire și vindecare, spun participantii la discutii.

În cazul în care puținele paturi pentru mari arși din România nu sunt libere, pacienții vor fi transferați automat în străinătate.

Un al doilea proiect de ordin de ministru a fost deja publicat în Monitorul Oficial. Este o formă îmbunătățită a OMS 476/2017, actul normativ care stabilește felul în care sunt tratați pacienții cu arsuri în sistemul public de sănătate din România.

La inițiativa grupului de supraviețuitori de la Colectiv a fost cuprinsă în OMS 476 reabilitarea medicală și psihologică.

Întâmplător sau nu, deși până la acest caz nimeni  din cei din grup nu și-a arătat cu atâta înverșunare interesul pentru persoanele care au suferit arsuri în acești ani, în  cadrul întâlnirii de la Ministerul Sănătății, delegația supraviețuitorilor de la Colectiv a prezentat echipei ministeriale și situația dramatică în care se află în acest moment pompierul erou Mihai Sfetcu, rănit în misiunea de stingere a unui incendiu de pădure în luna aprilie la Eșelnița.

Pompierul, “abandonat de sistemul de siguranță publică pentru care lucra într-un centru de recuperare impropriu și fără competențele minime necesare în recuperarea arșilor – Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie cu sediul în București, în centrul vechi, a ajuns în luna iulie într-o clinică de recuperare medicală din Germania cu ajutorul donațiilor făcute de cetățeni. Din cauza faptului că după reîntoarcerea în România de la Viena, unde a fost salvat inițial după incendiu, Mihai Sfetcu a fost plimbat prin mai multe unități spitalicești din țară, pacientul a contractat infecții nosocomiale foarte periculoase care au dus la decizia medicilor germani din centrul în care se află de a-l transfera într-un centru de arși de la Halle și de a-i amputa două degete, situația sa medicală fiind departe de a se fi ameliorat în acest moment”.

Situația dificilă în care se află acest pacient s-a datorat tocmai inexistenței, la nivelul lunii iulie 2019, a unei baze legale care să permită decontarea tratamentului său în străinătate, fapt care a dus la necesitatea sprijinirii sale prin donații”, spun supraviețuitorii Colectiv.

Grupul de supraviețuitori de la Colectiv a făcut o informare asupra cazului, din punctul lor de vedere, iar reprezentanții ministerului au promis rezolvarea situației.

Pe de altă parte, cerând și părerea autorităților, am aflat de la Ministerul Sănătății, pe surse, că nu au fost făcute demersurile necesare de către familia pompierului, pentru ca acesta să beneficieze de finanțare din partea ministerului sau din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 „Dacă voia să facă recuperare și nu se putea face în România, trebuia să depună dosar la Ministerul Sănătății.

Dacă se putea face recuperare în România și era pe o lista de așteptare, trebuia să depună dosarul la CNAS. Familia caută o clinică, vine la minister cu propunerea și li se aprobă dosarul.

Centrul  din Germania este unul privat care nu acceptă formularul de transfer și la care trebuie plătit un avans.

Ministerul a recomandat căutarea unui centru care să accepte formularul.

Putea fi tratat în străînătate pe banii ministerului dar în condiții legale”.

Poate fi tratat la Timișoara, în centrul nou?

“El nu mai trebuie să fie tratat într un centru de mari arși. Are nevoie de recuperare.

Dacă au avut o nemulțumire legată de modul de recuperare de ce nu și au făcut dosar să plece? De ce nu au venit?

Nu a făcut nimeni niciun demers legal către stat. Nicio solicitare, nici către ministerul sănătății, nici către Casa de asigurări de sănătate”.

 După Ministerul Sănătății am cerut și părerea reprezentanților DSU și IGSU, pentru că cele mai multe acuzații au fost la adresa lor în spațiul public.

“Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, pentru corecta informare a opiniei publice, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă face următoarele precizări

“Domnul Mihai Sfetcu, pompier în cadrul ISU Mehedinți, a suferit arsuri de gradul II și III pe timpul unei misiuni de stingere a unui incendiu de pădure produs în data de 05 aprilie 2019.

La fața locului, colegul nostru a primit primul-ajutor din partea celorlalți membri ai echipajului, ulterior fiind transportat la spitalul din Orșova și pregătit pentru transportul cu elicopterul SMURD la Timişoara – Spitalul Casa Austria.

De asemenea, în sprijinul acestuia, DSU și IGSU au efectuat demersurile necesare pentru transferul pompierului într-o unitate medicala specializată din străinătate, iar in dimineata datei de 06 aprilie 2019, pacientul a fost predat la Spitalul AKH Viena și internat la Secția Chirurgie Plastică.

Ulterior, acesta a fost transferat la  Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde a primit primind îngrijiri medicale de specialitate.

În data de 20 mai 2019, Spitalul AKH din Viena a solicitat repatrierea pacientului, întrucât starea de la acea dată permitea transportul în siguranță și continuarea îngrijirilor în țară, fiind stabil, echilibrat hemodinamic, cu tratament de specialitate în curs de recuperare post arsură.

Menționăm că transferul pacientului de la Viena s-a realizat la solicitarea Spitalului AKH, având în vedere că starea acestuia a permis acest lucru, iar Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București și-a dat acordul pentru continuarea tratamentului, în cele mai bune și sigure condiții.

În acest sens, Departamentul pentru Situații de Urgență a dispus măsurile imediat necesare asigurării transportului pacientului, de la Viena la Timișoara – cu o ambulanță SMURD- și ulterior, la București, cu un elicopter SMURD.

Intervențiile terapeutice în astfel de situații au fost continuate la Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsi fiind urmate de tratamente de recuperare specifice, sens în care pompierul a fost transferat la secția de specialitate din cadrul Spitalul MAI Gerota București și ulterior la Institutul Național de Recuperare Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, unitate unde a  rămas în monitorizare, pe toată perioada spitalizării  (mai- Iulie).

Periodic, pacientul a fost  transportat  de la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București la spitalul Gerota al MAI (pentru a fi pansat de cadre medicale specializate), cu o ambulanța aparținând spitalului MAI.

In luna iulie, pacientul a fost externat, starea acestuia fiind stabilă.

Întrucât familia a optat pentru continuarea tratamentului de specialitate pentru recuperare la o clinică din străinătate, DSU și IGSU au susținut cererea initiatorilor  campaniei destinata colectării  unei sume de bani in acest sens, astfel că, la data de 23 iulie 2019 Mihai Sfetcu a fost transportat  la Moritz  Klinik, din Germania, cu o aeronavă SMURD.

Încă de la producerea acestui nefericit incident, atât colegii pompieri, cât și conducerea DSU împreună cu conducerea IGSU s-au preocupat  permanent de situația pompierului și au oferit familiei tot sprijinul necesar.

Pentru acoperirea costurilor necesare refacerii sale, la doar câteva zile de la internarea la Viena, pompierii mehedințeni au fost strâns și virat în contul pompierului suma de 20 875 lei.

De asemenea, începând cu luna aprilie, au fost transferată în cont, lunar, contravaloarea (în lei) a sumei de 1000 de euro (timp de 6 luni) de către Asociația de întrajutorare „Pentru Viață”, constituită pe lângă ISU Mehedinți (suma s-a virat și pentru luna septembrie).

În tot acest timp, Șeful DSU, Inspectorul General al IGSU și Inspectorul şef al ISU Mehedinţi au ţinut permanent legătura cu soţia acestuia și s-au interesat de evoluția stării de sănătate a pompierului, oferind disponibilitate pentru rezolvarea oricăror probleme întâmpinate.

Din 21 mai 2019 ( după transferarea pompierului la Spitalul din București), soţiei i s-a asigurat cazarea într-un spațiu al MAI, de care a beneficiat pe toată durata spitalizării pompierului, la București.

De asemenea, pentru întrajutorarea colegului nostru, la nivelul IGSU au fost diseminate două apeluri umanitare (ultimul în luna septembrie) în rândul personalului propriu, dar și la nivelul structurilor aflate în componența ministerului de resort, astfel ca nevoile financiare ale familiei

( destinate recuperării) să poată fi acoperite.

Totodată, șeful DSU a  solicitat soției pacientului, prin ISU Mehedinți, chitanțele aferente cheltuielilor suplimentare efectuate pentru achiziționarea obiectelor sanitare și a altor produse medicale, pentru a fi decontate de unitatea medicala care a solicitat acest lucru. Documentele au fost primite la nivelul MAI și vor urma procedura legală de soluționare în acest sens. 

În ceea ce privește asigurările de viață, facem precizarea că angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă și unităților subordonate acestuia, similar celorlalte structuri aflate în componența Ministerului Afacerilor Interne, nu beneficiază de acestea (suportate din bugetul ministerului de resort), în schimb personalul beneficiază de asistență medicală și medicamente gratuite, în conformitate cu prevederile statutului cadrelor militare.

Totodată, personalul aflat în componența structurilor operative beneficiază de sporuri specifice și alte drepturi bănești pentru condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea (pericol deosebit, ore de noapte, suplimente normă de hrană).

DSU și IGSU vor rămâne aproape de colegul aflat in suferința și vor urmări cu atenție evoluția stării sale de sănătate, în toată perioada necesară recuperării”.

Rămân în spațiul public întrebările și acuzațiile soției pompierului:

“Statul român n-a ajutat, n-a plătit nimic”.

“Mihai Sfetcu a fost abandonat complet de sistemul în care lucra în interes public”.

„Arafat a cerut chitanțele aferente cheltuielilor suplimentare efectuate pentru achiziționarea obiectelor sanitare și a altor produse medicale”.

“O să-mi vând un rinichi pentru a-mi salva soțul”.

Nu putem nega lipsurile sistemului medical pentru că știm care este situația spitalelor din România.

Dar, de aici până la a nu face niciun demers pentru a rezolva situația în mod legal sau a acuza reprezentanții  Ministerului de Interne pentru lipsa unui centru medical multidisciplinar dedicat pacienților cu arsuri care au nevoie de recuperare, e ceva distanță.

La fel cum distanță mare este și între revolta doamnei că, pentru a-și recupera din cheltuieli,  i se cer chitanțe, bonuri, facturi pentru a-i fi decontate și faptul că nicio instituție nu îi poate achita niște bani fără o justificare concretă.

Să mai spunem ceva și despre vânzarea unui rinichi cu care amenință?!

Cât este vorba despre dragostea față de soț și cât despre dorința de a-și recupera banii cheltuiți pentru hotel, pentru taxi, pentru restaurant, pentru cheltuieli personale ?

Există vreo instituție care decontează cuiva, legal, așa ceva?!

Nu comentăm.

Intre acuzații și realitate, rămân niște semne de întrebare.

La limita bunului simț și mai ales la limita legalității!  

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.