Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 10 octombrie

CINEMA

Programul zilei la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie „Animest”.

˟ La Opera Comică Pentru Copii, de la ora 10:00, cei mici pot viziona, în cadrul secţiunii Minimest dedicată lor, „Lotte şi dragonii pierduţi” de Janno Poldma şi Heiki Ernits, ce are ca personaj titular o căţeluşă plină de viaţă, care, împreună cu sora sa Roosi, ajută pe cercetătorii Karl Ratonul şi Viktor Peştele să înregistreze cântecul celei mai vechi specii de animale, legendarii dragoni scuipători de flăcări pentru a câştiga o competiţie de cântece folclorice în Gadgetville.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 15:00, scurtmetrajele selecţionate pentru competiţia românească;

– de la orele 17:00, 19:00 şi, respectiv, 21:00, scurtmetrajele din calupurile 4, 6 şi 7 ale secţiunii competiţionale.

˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate trei lungmetraje:

– de la ora 16:30, „Ville Neuve” de Félix Dufour-Laperrière, despre influenţa campaniei pentru referendumul din 1995 privind separarea Québecului de Canada asupra a doi foşti iubiţi care se reapropie;

– de la ora 18:30, „Fritzi, povestea unei revoluţii” de Ralf Kukula şi Matthias Bruhn care vă prezintă povestea încercatului an 1989 văzută din perspectiva unui copil;

– de la ora 20:30, „Buñuel in the Labyrinth of the Turtles”, un portret al celebrului cineast Luis Buñuel, rămas fără un sfanţ după scandalul iscat de primul său lungmetraj, „L’Age d’Or”, în Parisul anului 1930, fiind salvat de un bilet la loterie câştigător cumpărat de bunul său amic, sculptorul Ramón Acín, ce îi va finanţa următorul film pe care-l vor face împreună.

˟ La AWE. Adaptive Work Environment din Palatul Universul (str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25) au loc:

– de la ora 14:00, prezentarea Making of „Opinci”, dramă de Anton şi Damian Groves, bazată pe o poveste adevărată, despre un globetrotter şi tată singur care încearcă să-i ofere fiicei sale o lecţie despre moarte, eroism şi absenţa mamei din viaţa lor;

– de la ora 15:30, prezentarea şcolii invitate, Estonian Academy of Arts;

– de la ora 17:00, Masterclass Priit Pärn, desenator şi regizor de excepţie, figură marcantă a animaţiei estoniene contemporane.

– de la ora 19:00, proiecţia lungmetrajului iranian „Ultima ficţiune” de Ashkan Rahgozar ce spune povestea nemilosului trădător Zahak care ajunge pe tronul din Jamkard, dar curând visează o profeţie despre cum un tânăr pe care l-a nedreptăţit în trecut îi va ameninţa poziţia; inocentul Afaridoun ar putea fi tânărul din profeţie, dar, înainte ca aceasta să fie împlinită şi pacea să se reaşeze peste regat, el trebuie să-şi învingă propriii demoni.

˟ La Institutul Cervantes, de la ora 19:30 rulează 3 scurtmetraje realizate de Priit Pärn din Estonia.

˟ Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece pentru premiul ediţiei la Animusic Night, de la ora 21:00, în Control Club. Proiecţia va continua cu sound-ul inconfundabil GOLAN DJ Set, şi cu o invitaţie la petrecerea care se va întinde până târziu în noapte.

 

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00, are loc deschiderea Festivalului Filmului Evreiesc ce are în program un moment artistic susţinut de Bucharest Klezmer Band & Haverim Dance Company şi proiecţia filmului documentar „Fiddler: A Miracle of Miracles / Scripcarul: Miracolul Miracolelor” de Max Lewkowicz, ce prezintă povestea din spatele unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri de pe Broadway, „Scripcarul de pe acoperiş”, şi a rădăcinilor sale creative de la începutul anilor ’60 în New York, când tradiţiile pierdeau teren în faţa dezvoltării unor idei precum egalitatea dintre sexe, sexualitate, relaţii rasiale şi libertatea religiei.

* În cadrul programului Giovedì al Cinema / Joia la film la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) rulează, de la ora 19:00, drama „Signorina Effe” realizată de Wilma Labate, în care Valeria Solarino o interpretează pe Emma, născută şi crescută într-o familie de muncitori, dar care are ambiţii burgheze şi a avansat social pentru a ajunge între angajaţii white-collar în compania de automobile Fiat.

 

MUZICĂ

* La Centrul Cultural „Mihai Eminescu” (Str. Jean – Luis Calderon, nr. 39), de la ora 16:00 are loc evenimentul „Harpa de cuvinte – în amurg de toamnă”, o întâlnire cu Stana Bunea – harpistă, muzicoterapeută şi poetă are susţine un dublu recital de harpă şi de poezie acompaniată la harpă celtică. De asemenea vor fi lansate discurile „Capodoperele harpei” şi „Harpa regală”, precum şi volumele „Harpa de cuvinte” – Jurnal în versuri” (vol. IV, V şi VI) şi „Vise premonitorii”. Invitatul special al aestui eveniment organizat de  Clubul UNESCO Iulia Haşdeu şi Fundaţia MATCA-2000 este  Constantin Biriş jr. – recitator, medic şi teolog.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Christian Badea, având în program: Preludiul operei „Hovanşcina” de Modest Musorgski; Concertul nr. 1, în fa diez, pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov – solist Mihai Ritivoiu şi Simfonia nr. 8, în Sol de Antonin Dvořák.

* Tot de la ora 19:00, Quantic Club îşi deschide porţile pentru concertul prin care trupa E-an-na lansează albumul intitulat „Nesfârşite”.

* The Kryptonite Sparks cântă, de la ora 21:00, în Expirat – Halele Carol.

* În cadrul turneului de promovare a celui mai recent material discografic, „Looking For Stars” formaţia belgiană Hooverphonic susţine un concert în Hard Rock Café, de la ora 21:30.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.