Destinații de vacanță – Pamukkale

București FM îți prezintă o destinație de vacanță fascinantă, despre care se spune că este a opta minune a lumii.

Pamukkale este o regiune aflată în provincia Denizli din vestul Turciei, în regiunea Mării Egee.

Este recunoscută pentru frumusețea naturală și atrage anual milioane de turiști.

Din 1988, Pamukkale, împreună cu orașul antic Hieropolis din aceeași regiune, figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO și aparțin atât patrimoniului cultural, cât și celui natural.

Terasele de travertin pitorești sunt create de apele care vin de la poalele sudice ale Çaldağı și conțin oxidul de calciu. Bazinele de travertin din Pamukkale au 2.700 de metri lungime și 160 de metri înălțime. Albul strălucitor al travertinului poate fi văzut de la kilometri depărtare.

Dacă te întrebi ce este acest travertin? Află că este o rocă sedimentară poroasă de calcar, alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit, ce are o culoare gălbuie.

Roca ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate, izvoare care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonati, ioni de carbonat de calciu si bioxid de carbon. Sper că te-am lamurit 😉

Travertinul se folosește în construcții, la placatul fațadelor, pereților interiori și pardoselilor, ori ca blat de bucătărie sau baie.

Regiunea Pamukkale este cunoscută pentru apele vindecătoare. Apa de aici tratează multe afecțiuni. Sunt cinci izvoare termale, iar temperatura apei variază  între 35-36 ºC.

În situl arheologic Hierapolis – un centru antic ce a supraviețuit până în prezent – vei găsi rămășițele din Perioada Elenistică Târzie și Epoca Creștinismului.

Hierapolis a jucat un rol foarte important în răspândirea creștinismului și a devenit orașul în care a fost ucis unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos,  Sfântului Apostol Filip. Încă din secolul 4 e.n., orașul a devenit un centru religios important și a intrat sub stăpânirea Imperiului Roman de Est, fiind centru Episcopal.

Ajuns in orașul antic Hieropolis și Pamukkale, bucură-te de puterea apelor vindecătoare, admiră apusul soarelui de pe terasele de travertin alb și mergi să vezi peșterile și cascadele din apropiere.

Cei care au vizitat zona vă recomandă să cumpărați faimoasele țesături lucrate de mână din Denizli și să gustați din mâncărurile locale pita și kebabul.

La Pamukkale poți merge cu autoturismul personal, din Kusadasi, Bodrum, Marmaris sau Antalya, via orașul Denizli.

Traversezi orașul, după care vei mai avea de parcurs 19 km până la Pamukkale.

Intrarea te va costa 20 de lire turcești pentru adulți și 10 lire pentru copii.

Dacă vei opta pentru autocar, se poate ajunge cu orice excursie organizată, din Kusadasi, Bodrum, Marmaris sau Fethiye.

Oriunde ai alege să mergi în vacanță, să rămâi cu amintiri de poveste! Trăiește și călătorește!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.