Descoperiri privind Universul şi locul Pământului în cosmos, răsplătite cu premiul Nobel pentru Fizică

Premiul Nobel pentru Fizică 2019 este împărţit de trei oameni de ştiinţă, jumătate revenindu-i lui James Peebles „pentru descoperiri teoretice în domeniul cosmologiei” iar cealaltă jumătate este împărţită între Michel Mayor şi Didier Queloz „pentru descoperirea unei exoplanete pe orbita unei stele din categoria Soarelui”, conform comunicatului Comitetului Nobel.

Anul acesta Premiul Nobel pentru Fizică răsplăteşte studii care ne-au oferit o nouă perspectivă asupra evoluţiei şi structurii Universului, precum şi prima descoperire a unei exoplanete pe orbita unei stele similare Soarelui. Aceste descoperiri ne-au schimbat permanent modul în care înţelegem Universul şi locul nostru în cosmos.

James Peebles a construit, de-a lungul a două decenii, un cadru teoretic ce se află la baza modului în care înţelegem Universul, de la Big Bang până în prezent, cu miliardele sale de galaxii şi roiuri galactice.

Michel Mayor şi Didier Queloz au explorat galaxia din care face parte şi Sistemul Solar, Calea Lactee, în căutarea unor lumi ascunse. În 1995 ei au realizat prima descoperire a unei planete din afara Sistemului Solar, aflată pe orbita stelei 51 Pegasi, o stea din aceeaşi categorie cu Soarele. Descoperirea lor a dat startul unei revoluţii în astronomie. De atunci au fost descoperite peste 4.000 de exoplanete în Calea Lactee.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.