Incineratorul de nămol de la Glina va fi gata în 2021!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Primarul general, Gabriela Firea, a vizitat, astăzi, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, cu ambasadorul Republicii Franceze la București, doamna Michèle Ramis, șantierul celui mai mare proiect edilitar și de mediu din România, Stația de Epurare a Apelor Uzate și Incineratorul de nămol de la Glina.

Proiectul are o valoare de 360 de milioane de euro, din care 155 de milioane de euro sunt bani de la bugetul Capitalei, restul provenind din fonduri europene nerambursabile, a explicat primarul general Gabriela Firea.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Cu trei ani în urmă, proiectul era blocat din cauza contestațiilor și a unui proces, care a durat mai bine de patru ani, existând pericolul pierderii finanțării europene.

„Stadiul de realizare a proiectului este, astăzi, de numai 22%, dar acest lucru este normal pentru că ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat abia în septembrie anul trecut, iar complexitatea obiectivului este deosebită”, a mai declarat edilul șef al Capitalei.

Gabriela Firea a mai spus că investiția se va finaliza în anul 2021.

„Stația va asigura epurarea apelor uzate din București, prin extinderea și reabilitarea stației de epurare, și incinerarea nămolului rezultat din epurarea apelor uzate. Prin incinerarea nămolului va rezulta o cantitate de 10 ori mai mică de cenușă, care poate fi folosită ca îngrășământ, în agricultură, sau în industria materialelor de construcții, ca adaos de cenușă la fabricarea cimentului, spre exemplu”, a mai declarat Firea.

Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu a declarat, la rândul său, că pe astfel de șantiere se face absorbția banilor europeni.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

„Lucrările progresează foarte bine, la fel și facturile și plățile. Este cel mai mare contract de lucrări cu fonduri europene în sectorul de apă din România, peste 500 de milioane de lei”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Mânzatu a mai declarat că, după finalizarea lucrărilor, stația de epurare și Incineratorul de nămol vor deservi peste 1,5 milioane de bucureșteni.

Șefa banilor europeni a mai spus că, pentru București, „în afară de acest proiect, se află în curs de pregătirea proiectul privind sistemul de management al deșeurilor, Incineratorul de deșeuri, pentru care există o sumă rezervată de 208 de milioane de euro. Tot din fonduri europene nerambursabile, urmează să fie asigurată finanțarea proiectului care vizează termoficarea, cu o valoare de 200 de milioane de euro, care ar urma să fie trimis la Bruxelles până la finele acestui an.”

Și, tot din fonduri europene nerambursabile ar urma să fie finanțat și proiectul privind rețelele de apă și canalizare din zona Ghidigeni, în valoare de 40 de milioane de euro, a mai spus Mânzatu.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că este foarte important ca proiectele ce vizează gestionarea deșeurilor să fie demarate în acest exercițiu financiar european, deoarece în următorul nu vor mai fi alocate fonduri europene pentru domeniul gestiunii deșeurilor.

Conform coordonatorului întregului proiect de la Glina, Constantin Alexandrescu, în acest moment, stația asigură epurarea mecanică, primară, pentru întreaga cantitate de apă uzată produsă de București, adică 10 metri cubi în fiecare secundă. Dar epurarea biologică, terțiară, este asigurată doar pentru un debit de 5-6 metri cubi pe secundă.

„La finalizarea acestei a doua etape, stația va putea asigura epurarea terțiară, biologică, pentru întregul debit de apă uzată”, a explicat el.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.