Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân!

Sursa foto: Andra Radu

Marți, 1 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, iar întreaga lună este dedicată unor acțiuni ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie și a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii, astfel încât să poată fi salvată viața acelor persoane diagnosticate cu această cumplită boală.

Conform statisticilor, două treimi dintre femeile care au cancer la sân au peste 50 de ani, iar celelalte, au între 39 și 49 de ani.

La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân și la fiecare 14 minute o femeie moare din cauza cancerului la sân. Ceea ce înseamnă că una din opt femei, în lume, moare răpusă de cancer la sân.

Cancerul mamar este o problemă de sănătate la nivel mondial, fiind cel mai frecvent tip cancer și principala cauză de deces prin cancer la femei. În România, deși incidența este redusă comparativ cu țările europene, mortalitatea prin cancer de sân s-a dublat în ultima jumătate de secol.

În fiecare an, cancerul de sân este responsabil de 77.000 de decese în Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani.

Sistemele de sănătate la nivel mondial fac, tocmai de aceea, eforturi deosebite pentru screening și implementarea celor mai eficiente metode de tratament.

Cancerul mamar nu produce durere și nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii și poate fi prevenit începând cu adoptarea unor obiceiuri personale sănătoase.

Cancerul de sân este o boală care se află în corelație cu greutatea corporală crescută (obezitatea), astfel că după menopauză, femeile obeze prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân decât cele care intră în această perioadă a vieții cu o greutate corporală normală.

Un alt factor de risc îl poate reprezenta consumul de alcool în exces, astfel că acest stil de viață crează reacții metabolice toxice, iar femeile care consumă alcool cu regularitate prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă de cancer, deci și cancer de sân, decât femeile care consumă alcool doar ocazional.

Trebuie reținut că nici obezitatea și nici alimentația nu sunt factori determinanți în apariția maladiei ci doar factori asociați.

În România, statisticile arată că, anual, peste 9.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, la fiecare oră o femeie află că suferă de această afecțiune, principala formă de cancer care duce la deces în rândul femeilor din țara noastră.

În țara noastră, în anul 2008, Fundația „Renașterea” a inaugurat primul laborator mobil din România destinat depistării precoce a cancerului de sân și col uterin, în valoare de peste 300.000 de euro. Acesta este destinat în primul rând femeilor din zone rurale sau fără acces facil la policlinici și laboratoare specializate.

Tot în anul 2008, aceeași fundație inaugura la București un centru de diagnostic pentru cancerul la sân destinat femeilor cu o situație materială precară.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.