VIDEO: Este România țara în care autoritățile pierd lupta cu violența?

Crime, sechestrări, abuzuri, trafic de persoane! Este tabloul in care România devine personal principal. Caracal, Dâmbovita, Iasi sunt doar trei dintre orasele in care acest gen de situatii au creat panică. Toate crimele constituie ceva rău în sine. Însă crimele iraţionale sunt greu de înţeles. Faptul că, în cele mai multe cazuri, ele nu au la bază un mobil evident îi nedumereşte pe investigatori.

Numeroşi specialişti consideră că există mai mulţi factori şi mai multe situaţii cu rol de „catalizatori“ care îi determină pe oameni să comită acte violente, iraţionale. Unii atrag atenţia asupra faptului că diverse mijloace de comunicare moderne pot încuraja un comportament agresiv, lucru, de altfel, confirmat de dovezi.

Violenta a existat si inainte de 1989 insa, acum, cu aceste canale, „este mult mai mediatizata, este mult mai la vedere”, spune sociologul Gelu Duminică. Este adusă in discutie si educatia. Gelu Duminică, insă, contrazice ideea: „Educatia nu este factorul principal. Educatia vine din cultură. Cultura inseamnă tot ce transmiti non-generic. Dacă a ta cultură este una incluzivă, bazată pe non diferentiere, pe respect, pe diversitate, logic că si educatia se duce in zona aia. Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi. Noi judecăm pe cineva in functie de apartenta la gen. Să nu uităm că educatia s-a facut cu parul”.

Ideea se regăsește și în spusele lui Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului Politistilor: „Problema de fond este că am schimbat cursul valorilor. Lucrul acesta se vede in stradă si va trebui să găsim solutii…societatea civilă si clasa politică in mod special. Violente erau si pe vremea lui Ceausescu, insă era legislatia altfel decât vrem noi acum. Adica aveam un decret 153 din anii ’70, aveam un tip de inchisoare contraventională. Lipsa serviciului, de exemplu, constituia contraventie si se sanctiona cu inchisoare de la o lună la sase luni. Siguranta era mult mai mare. Acum, dacă nu ocupă strada politia, o ocupa infractorul.”

Pe de alta parte, insă, in cazul violentei impotriva femeilor, există si alte probleme. Andreea Rusu, presedintele executiv al centrului FILA, spune că organizatia pe care o conduce, „a sustinut ordinul de protectie provizoriu. Insă nici victimele nu au unde să meargă. In momentul de fată, in România, nu avem nici măcar in fiecare judet centre de adăpost pentru victime, cu atât mai putin centre pentru agresori. cerem finantare de la autoritătile locale pentru infiintarea unor astfel de centre. Politia nu face nimic, ba mai mult, să ne aducem aminte de cazul Caracal. Cum i s-a adresat victimei politistul de la 112 si, dupa aia, familiei.”

Tara, si Bucurestiul in special, seamănă cu vestul sălbatic. Clanurile interlope fac spectacol in fata Parlamentului României, femeile sunt agresate pe stradă si in casele lor, traficul de carne vie ia amploare. Autoritătile sunt depăsite iar politicul tace.

Au discutat, In Comunitate”, despre aceste probleme Dumitru Coarnă, presedinte al Sindicatului National al Politiștilor si Personalului Contractual, sociologul Gelu Duminică si Andreea Rusu, director excutiv al Centrului Filia.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.