Programul de cooperare elveţiano-român „Fondul Tematic Sănătate” a ajuns la final

“Programul de cooperare elveţiano-român a fost unul foarte important pentru sistemul medical”, a declarat  secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

„Programele au început în anii ’90 printr-o dotare şi instruire de bază pentru serviciile de ambulanţă. A urmat şi SMURD, să fie incluşi şi pompierii, dar încet, încet programele s-au schimbat ca destinaţie în programe de creştere a calităţii pentru rezidenţiat în medicina de urgenţă, pentru pregătirea asistenţilor, paramedicilor, medicilor, traducere de manuale pentru rezidenţi, asistenţi, pentru paramedici. A devenit un program de transfer de know-how pentru sistemul de urgenţă şi unde s-a folosit experienţa din diferite ţări precum Statele Unite, Franţa, Finlanda, pe lângă experienţa care este adusă şi din Elveţia. A fost un program extrem de important pentru domeniul nostru”, a spus Arafat.

Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România,  Arthur
Mattli, a salutat colaborarea româno-elveţiană. „Cred că putem fi foarte mândri că această colaborare dintre România şi Elveţia a fost un succes”, a spus acesta.

Declaraţiile au fost făcute cu ocazia finalizării proiectelor implementate în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român – Fondul Tematic Sănătate: „Contribuţia elveţiană la creşterea accesului la servicii medicale şi sociale şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate din România”.

Evenimentul a avut drept scop marcarea momentului implementării unor proiecte importante în domeniul sănătăţii, cum ar fi: „Servicii medicale şi sociale integrate la nivelul comunităţii”, „Servicii medicale de urgenţă pre-spitaliceşti şi spitaliceşti”, „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică”, „Servicii medicale de urgenţă şi salvare aeriană”, „Centre Naţionale de Formare şi Simulare”.

Proiectele au fost finanțate de către Guvernul Elvețian – 85% (prin Fondul Tematic pe probleme în Sănătate gestionat de către Organismul Intermediar Elvețian (OIE), format din consorțiul Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică și Fundația CRED – Centrul Româno-Elvețian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate) și 15% – co-finanțare din partea Guvernului României (prin intermediul Ministerului Sănătății); în total a beneficiat de o contribuție de aprox. 10.000.000 CHF.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.