VIDEO: Emanuel Babucea – „Publicul nostru e mult mai bun decât cel din afară”

Sursa foto: Cosmin Boroiu

Înainte de weekend, Marius și Alex au avut curiozitatea să afle ce este în spatele evenimentelor care ne dau afară din casă, indiferent de anotimp. Și cum anul 2019 a fost plin de festivaluri și concerte, matinalii au aflat secretele din back-stage de la un specialist: Emanuel Babucea.

Sursa foto: Cosmin Boroiu

Despre ceea ce face, spune: „Fac lucrurile să se întâmple atât din partea clientului, cât și din partea tehnică. Sunt un fel de mediator între implementare și client. Este o muncă destul de complexă în spate de la cum poziționezi scena până la lumea care vine. Nu se știe că în spate sunt, poate, 3 săptămâni de montaj doar pentru scenă.”

Organizarea unui festival, precum Untold sau Summer Well, și concert, precum Metallica, Emanuel spune: „Munca din spate începe dinainte de a se termina ediția din prezent. Gândești lucrurile pentru anul următor înainte de a se termina. Te uiți de la costurile trupei până la partea de logistică. Trebuie să găsești trupe pentru acea perioadă care să nu aibă turnee, să nu aibă concert în altă parte. Trebuie să dimensionezi publicul pe care îl ai la trupa pe care o aduci.”

Dacă vrei să afli cum se alege locația în funcție de artiștii care se aduc, cât durează negocierile, care e rolul sponsorilor în festivaluri și concerte, pe cine a adus Metallica în București și de ce, vezi VIDEO.

Din experiența sa atât din România, cât și de peste granițe, Emanuel Babucea punctează: ”Voi fi subiectiv, dar dacă aș compara Robbie Williams văzut la Amsterdam, acum 6 ani, îndrăznesc să cred că la nivel de organizare echipa din spate se comportă la fel de profi și acolo ca și aici. Metallica a fost mult mai bine în România decât în Stuttgart. Avem tendința de a ne desconsidera noi, ca public. Dar publicul nostru e mult mai bun decât cel din afară. E cu totul altă energie. În Olanda, de exemplu, ai concerte tot timpul. La noi e setea de concert!”

El povestește că munca de organizare este una complexă și nu lipsită de ”surprize”, oricât de organizat ești.

Sursa foto: Cosmin Boroiu

„Ultima zi este bine să ai totul gata, așa cum au fost discuțiile inițiale, pentru că exact atunci apar chestii care te bagă într-o criză. Și taman în ultima zi devine cea mai agitată, în loc să fie cea mai liniștită. Te trezești că îți merge led-ul perfect și, cu câteva minute înainte, nu mai merge.”

Emanuel consideră că „Dacă ne uităm la ceea ce este afară, unde sunt concerte chiar și din 3 în 3 zile, și la noi piața ar trebui să meargă tot în direcția aceea. Target există!”

La nivel de 2019, el recunoaște: ”Anul acesta mi-a plăcut cel mai mult faptul că la Metallica și la cele de rock există un segment de copii care cresc în urma părinților. Erau tineri de 18 ani care știau versurile. Mi se pare cel mai mare câștig faptul că există o generație care vine din urmă și crește la aceste festivaluri. Înțeleg ce înseamnă festivalul, experiența lui.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.