Un continent pierdut, descoperit sub Europa!

Cercetătorii au descoperit un continent mult timp ascuns care a rămas în mare parte îngropată sub Europa de Sud, timp de aproape 140 de milioane de ani.

Continentul ascuns, supranumit Adria Mare de către descoperitorii săi de la Universitatea Utrecht din Olanda, se pare că s-a separat de Africa de Nord și a ajuns în mare parte sub apă.

A fost descoperit atunci când cercetătorii au reconstruit evoluția geologiei complexe a Mediteranei, potrivit CNN.

Cercetătorii au spus că este posibil ca mulți oameni să fi pășit fără a ști pe Greater Adria.

„Uitaţi de Atlantida”, a declarat pentru presă Douwe van Hinsbergen, autorul studiului și profesor de tectonică globală și paleogeografie la Universitatea Utrecht.

„Fără să-și dea seama, un număr imens de turiști își petrec vacanța în fiecare an pe continentul pierdut Greater Adria”.

În timp ce cea mai mare parte din Greater Adria se află sub apă, o mare parte din fragmentele sedimentare ale continentului ascuns au alunecat în timpul marii sale migrații.

„Singura parte rămasă a acestui continent este o fâșie care se întinde de la Torino, prin Marea Adriatică, până la călcâiul cizmei care formează Italia”.

Cercetătorii au descoperit că Greater Adria a început să devină un continent în perioada Triasicului, în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani.

„Din această cartografiere a apărut imaginea Greater Adrii și a mai multor blocuri continentale mai mici, care acum formează părți din România, Turcia de Nord sau Armenia, de exemplu”, a declarat van Hinsbergen pentru CNN.

Aceasta nu este prima dată când a fost descoperit un continent pierdut.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.