„Peyton Place”, un orășel liniștit și o carte fabuloasă!

Sursa foto: Cristina Toma

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această toamnă, mai ales dacă vă plac istoriile de familie, este cea scrisă de Grace Metalious, apărută în traducere românească în două volume la editura Litera: „Peyton Place” și „Întoarcere la Peyton Place”.

Grace Metalious este o scriitoare din aceiași generație literară cu Margaret Mitchell, autoarea celebrului roman ”Pe aripile vântului”, chiar dacă Grace Metalious este mai tânără cu 20 de ani.

Acțiunea romanului se petrece în Statele Unite în anii 40 și este o cronică incisivă a unui orășel american, ce abundă în personaje pline de viață dar și de întâmplări șocante. Acesta se numește Peyton Place și este un loc liniștit de undeva din New England, cu case vechi, majoritatea în stil victorian, însă aceste fațade elegante și puțin dărăpănate ale locuințelor din suburbii ascund o mulțime de drame.

Sursa foto: Cristina Toma

Aici ne naște și crește Allison MacKenzie, fiica frumoasei Constance MacKenzie. Ea nu este conștientă de secretul în care este învăluită nașterea ei și nici de trecutul controversat al mamei sale. Tot ce contează pentru ea la această vârstă este prietenie ei cu Selena Cross, o fată isteață din pătura de jos, dar maltratată de un tată alcoolic și abuzator.

Autoarea reușește, prin intermediul prozei sale dezinhibate, să redea o adevărată anatomie socială în toată complexitatea ei, examinând viețile locuitorilor din Peyton Place dar și pasiunile, viciile, ambițiile, calitățile și speranțelor lor.

Cartea nu a rămas fără ecou deoarece, deși bine primită de critici și public în general, a generat și reacții negative din partea celor care s-au simțit lezați. Toate acestea însă își vor face auzit ecoul abia în cel de-al doilea volum al cărții, ”Întoarcere la Peyton Place” unde găsim, în majoritatea lor, aceleași personaje doar că acțiunea se petrece în anii 50.

O regăsim mai ales pe Allison MacKenzie care, după un început presărat cu evenimente nu tocmai fericite, va cunoaște în sfârșit gloria literară cu primul său roman, ”Castelul lui Samuel”. Însă, succesul, oricât de mare și plin de satisfacții ar fi, poate avea și un gust amar când admirația se transformă în hărțuire zilnică și invidie. Doar iubirea secretă, pe care o trăiește cu editorul ei la New York pare să mai fie singurul lucru real care i-a rămas.

Sursa foto: Cristina Toma

Pentru a se pune la adăpost, Allison trebuie să se întoarcă la Peyton Place alături de mama sa Constance. Aici va trebui să înfrunte din nou ura întregului oraș alimentată acum și de invidie. Pe lângă toate astea mai este și aflarea unor secrete care îi vor schimba viața.

O vor face aceste adevăruri mai puternică sau o vor copleși pur și simplu?

Toate acestea vă las să le aflați singuri atunci când veți citi cartea. Sunt sigură că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.