Cinema, evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 septembrie

* Încă o zi cu un bogat program de proiecţii a demersului cultural Un secol de cinema românesc la Bucureşti.

˟ La Cinema Union puteţi viziona:

– de la ora 16:00, primul film istoric românesc, „Independenţa României” în care Aristide Demetriade şi Grigore Brezeanu reconstituie principalele etape ale Războiului de Independenţă de la 1877, incluzând şi povestea lui Peneş Curcanul din poezia lui Vasile Alecsandri, dar şi idila acestuia cu Rodica; din distribuţie fac parte Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Aristide Demetriade;

– de la ora 17:30, drama „Felix şi Otilia”, ecranizare a romanului „Enigma Otiliei” scris de George Călinescu regizată de Iulian Mihu, cu: Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Hermann Chrodower;

– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Memoria trandafirului”, care i-a adus lui Sergiu Nicolaescu singurul său premiu primit la Cannes şi drama istorică „Aferim!”, realizată de Radu Jude şi distinsă în 2015 cu Ursul de Aur la Berlinale în care Zapciul Costandin (Teodor Corban), însoţit de fiul său (Mihai Comanoiu), caută un rob (Cuzin Toma) în Ţara Românească a anului 1835.

˟ La Cinemateca Eforie sunt proiectate filmele:

– de la ora 18:00, „Hotel de lux” parabolă de Dan Piţa distinsă în 1992 cu Leul de Argint la Festivalul de film de la Veneţia, cu Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu;

– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Sub aripa vulturului” de Ion Bostan şi comedia „Nuntă în Basarabia” de Nap Toader (Napoleon Helmis), în care Vlad Logigan şi Victoria Bobu interpretează pe un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău căsătoriţi recent în România, dar care sunt nevoiţi să facă nunta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:

– de la ora 18:00, drama „Zidul”, filmul de debut al regizorului Constantin Vaeni în care Gabriel Oseciuc interpretează pe Victor, fiul unui muncitor ucis în timpul unei greve, care acceptă să fie zidit într-o cameră abil camuflată unde să tipărească ziarul comunist „România liberă”, după căderea ultimei tipografii legale unde era tipărit, păstrând legătura cu ai săi printr-un sistem ingenios;

– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Cota zero” de Laurenţiu Damian şi drama „Poziţia copilului”, distinsă în 2013 cu premiile Ursul de Aur şi FIPRESCI la Berlinale, prin care cineastul Călin Peter Netzer, cu ajutorul actorilor din distribuţie, precum Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache, vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.

˟ La Biblioteca Naţională – Sala Mircea Eliade, de la ora 18:00 se reia drama „Moromeţii”, ecranizare a romanului omonim al lui Marin Preda realizată în 1987 de Stere Gulea, cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Constantin Chiriac, Mitică Popescu, Ilie Gheorghe.

˟ La ArCuB puteţi viziona:

– la Sala Studio, scurtmetraje documentare realizate de studenţii Universităţii Hyperion, de la ora 18:00, iar de la ora 20:00, „Vladimir Cosma” – un portret realizat compozitorului de Marilena Rotaru şi „Ridicarea cortinei” – documentar de Dan Piţa;

Sala Mare, de la ora 19:00, comedia „A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu, care susţine un masterclass după proiecţie.

˟ La Tinerimea Română continuă proiecţiile cu documentare produse de Studioul Sahia şi prezentate sub genericele: „Înot împotriva curentului”, de la ora 18:30, şi „Îndărătnicii”, de la ora 20:00.

˟ De la ora 20:00, Opera Comică pentru Copii găzduieşte proiecţia basmului cinematografic „Tinereţe fără bătrâneţe” pentru care cineasta Elisabeta Bostan a mobilizat toate mijloacele pentru atingerea unui nobilului scop: un Făt Frumos senin şi surâzător (Mircea Breazu), un zmeu întunecat şi cu grimase, o zână care râde cu ochii şi fascinează prin îmbrăcăminte (Anna Széles) – şi mai ales, decoruri, figuraţie, măşti groteşti, efecte optice de mare anvergură.

˟ La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 20:30 se reia drama psihologică „Orizont”, o actualizare a poveştii din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici şi din filmul lui Victor Iliu ce a ecranizat-o, realizată de Marian Crişan, cu: András Hatházi, Rodica Lazăr, Zsolt Bogdán.

˟ La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00 rulează drama „Pororoca”, distinsă cu Premiile Gopo pentru regie (Constantin Popescu), cel mai bun actor în rol principal (Bogdan Dumitrache) şi cea mai bună actriţă în rol secundar (Iulia Lumânare), ce spune povestea lui Tudor şi a Cristinei, care-şi pierd fiica.

Programul ultimelor 2 zile ale demersului cultural Un secol de cinema românesc la Bucureşti îl găsiţi aici.

* Cea de-a 10-a ediţie a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc se desfăşoară în această seară şi va aduce publicului peste 35 de filme, unele în avanpremieră naţională, proiectate în 8 locaţii din Capitală.

˟ La Teatrul Apollo111 (Palatul Universul, Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25 – intrare liberă), de la ora 20:00 este proiectată drama „Să nu ucizi”, debutul în lungmetraj al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru ce spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambiţios interpretat de Alexandru Suciu, pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-şi familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

˟ Tot de la ora 20:00, la Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, nr. 160 – intrare liberă) sunt proiectate scurtmetraje româneşti din selecţia TIFF 2019.

˟ La Rezidenţa Scena9  (Str. Ion Luca Caragiale, nr. 32 – intrare liberă) rulează:

– de la ora 20:00, scurtmetrajele „Nu e nimeni acasă” de Andrei Udişteanu şi „Învierea Domnului Constantin” de Cornel Brad;

– de la ora 22:00 documentarul „Timebox”, un portret al tatălui regizoarei Nora Agapi, un fotograf şi realizator de documentare din Iaşi în vârstă de 80 de ani obligat de autorităţi să se mute din apartamentul închiriat de la stat, în care se afla şi întreaga sa arhivă, ce cuprinde 35 de ore de material filmat între ani 1960 şi 1990: imagini cu întâlnirile de partid şi petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceauşescu şi Ion Iliescu, dar şi piese de teatru din anii 70, operaţii medicale revoluţionare la acea vreme, precum şi multe imagini cu familia Agapi;

– de la ora 23:30, drama „Un om la locul lui”, de Hadrian Marcu, în care Bogdan Dumitrache interpretează pe Petru, inginer de foraj într-o companie multinaţională ce se pregăteşte să se căsătorească cu iubita sa medic care e însărcinată, viaţa sa aparent liniştită fiind însă complet bulversată atunci când o colegă cu care are o relaţie adulteră suferă un grav accident de muncă.

˟ La Amfiteatru TNB puteţi viziona:

– de la ora 20:30, comedia „La Gomera”, premieră a săptămânii trecute, realizată de  Corneliu Porumboiu, în care Vlad Ivanov interpretează pe Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, care ajunge în insula spaniolă La Gomera pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici cu ajutorul căruia să-l poată elibera din închisoare pe Zsolt, singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

– de la ora 22:30, „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole” documentar de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu)

– de la miezul nopţii, drama „Alice T.”, realizată de Radu Muntean, cu Andra Guţi în rolul titular, cel al unei fete care, la cei aproape 17 ani ai săi, are o adolescenţă complicată. Nu e vorba doar de problemele de la şcoală, sau că nu e sigură cu cine a rămas gravidă, dar mai ales de faptul că mama ei adoptivă a aflat de toate astea.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 21:15, în avanpremieră „Monştri”, debutul regizorului Marius Olteanu, care a ales o tematică din propaganda gay şi prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu aflat în criză, interpretat de Judith State şi Cristian Popa.

– de la ora 23:45, un film surpriză.

˟ La Pavilion 32 – Goethe Institut (intrare liberă) de la ora 21:15 sunt proiectate scurtmetraje româneşti din selecţia TIFF 2019, altele asemenea rulând, de la ora 21:45, la J’ai Bistrot (Calea Griviţei, nr. 55 – intrare liberă).

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului – Open Air puteţi viziona gratuit:

– de la ora 22:30, Parching, „Parking”, cel mai recent film realizat de Tudor Giurgiu ce spune povestea lui Adrian, un poet care emigrează illegal în Spania anului 2002 interpretat de Mihai Smărăndache, unde se angajează paznic de noapte într-un parc auto din Cordoba şi a cărui viaţa se schimbă pentru totdeauna când o întâlneşte pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz jucată de Belén Cuesta, relaţia dintre ei transformându-se într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări

– de la ora 00:30, „Moromeţii 2” în regia lui Stere Gulea, ce continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae interpretat de Horaţiu Mălăele.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.