În septembrie și octombrie, clopoțelul sună și pentru droguri!

Consumul de droguri atinge cote alarmante, iar vârsta nu mai ține cont de nimic. Cel mai mic pacient, care a ajuns în spital, din această cauză, are doar 10 ani.

În ultima vreme a crescut consumul de canabis în rândul liceenilor, în special. Nu mai există liceu în București în care să nu existe minimum un consumator de substanțe interzise. Așa arată datele Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului.

La nivel de țară, „din păcate, de la an la an, lucrurile merg spre mai rău”, spune Gigel Lazăr, directorul Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului.

„Consumatorii dependenți sunt într-o statistică a Ministerului Sănătății. Noi nu prea avem, însă, centre de tratament. În România sunt axate, strict, pe cei care consumă heroină și le dăm tratament cu metadonă care este, de fapt, un alt drog.”

Autoritățile nu fac mare lucru. Mai ales că generațiile se schimbă.

„Nu realizează că discutăm despre un profil nou al consumatorului de droguri. Ei nu înțeleg că tânărul a evoluat, discutăm de o altă generație. Ăsta este motivul pentru care noi facem studii privind profilul psihologic ale zonelor unde merge.”

Peste 14.000 de elevi din 72 de școli și licee din Capitală vor participa la sesiuni de informare despre riscurile consumului de droguri pe tot parcursul anului școlar 2019-2020.

În fiecare școală va exista un consilier educativ care le va vorbi elevilor și părinților despre consecințele consumului de substanțe interzise.

Informarea privind riscul consumului de droguri are loc în cadrul proiectului ”No drug Revolution”, desfășurat de CIADO în parteneriat cu Inspectoratul Școlar București și Federația Asociațiilor de Părinți din București.

„Noi nu trebuie să ignorăm această categorie de dependenți. Noi trebuie să îi ajutăm. Trebuie să-i învățăm și cum să consume, pentru că noi vom susține toate formele de educație”, mai spune Lazăr.

În România există aproape 650.000 de consumatori de droguri tineri. Dacă în 2008, consumatorii de droguri reprezentau 1,4% în segmentul 14-64 de ani, în 2016 procentul a crescut la 7,4%. Însă, din păcate, și legile s-au schimbat.

Gigel Lazăr trage un semnal de alarmă!

„În România, consumul de droguri nu mai este condamnat. Dar, în schimb, este condamnat pentru deținere în vederea consumului. Este o anomalie, normal că deține dacă consumă. Sunt tari în care dacă depășești 2-3 grame pe săptămână, ești pedepsit. În Olanda, de exemplu, pedepsele sunt duble față de România„.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.