„Zilele Bucureștiului” la Casa Artelor „Dinu Lipatti”!

În perioada 20-21 septembrie va avea loc evenimentul Zilele Bucureștiului la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, organizat cu ocazia aniversării a 560 de ani de la prima atestare documentară certă a orașului București, prin Hrisovul domnesc din 20 septembrie 1459 semnat de Vlad Țepeș, ce prevedea scutirea de dări și întărirea dreptului de proprietate al unor locuitori.

Pe întreaga durată a evenimentului, vor fi disponibile pentru vizitare Expozițiile permanente „Dinu Lipatti – viața și opera” și „Familia Lipatti și prietenii”, iar în Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, vernisăm expoziția „Bucureștiul muzicii clasice” despre întemeierea orașului și istoria lui, viața artistică, muzicală și înființarea celor mai importante centre și instituții culturale, amintirea celor mai importanți interpreți și creatori bucureșteni care au contribuit la dezvoltarea muzicii clasice românești.

În Curtea Casei Lipatti, în intervalul 18:00-21:00, se vor desfășura Atelierele de face painting și modelaj în lut, unde cei mici și cei mari sunt așteptați să își exerseze aptitudinile artistice sub îndrumarea artiștilor plastici membri ai atelierului de creație Art Time Atelier. În tot acest timp, publicul se va bucura de sonoritățile unor creații celebre semnate de mari compozitori români.

În paralel cu activitățile din Curtea Casei Lipatti, vineri, începând cu orele 18:30, vă invităm să vizionați filmul de colecție „Calea Victoriei sau cheia visurilor” din 1965, o producție cinematografică a Casei de film „București” inspirată după romanul „Calea Victoriei” de Cezar Petrescu, cu scenariul adaptat de Marius Teodorescu și Beno Meirovici, realizat de Mircea Milcovici. În rolurile principale: George Calboreanu, Iurie Darie, Mituza Arghezi, Luminița Iacobescu, Mircea Constantinescu, Nicolae Dinică, Ștefan Iordache. Muzica filmului este semnată de Ștefan Niculescu.

Partea a doua a evenimentului va începe de la orele 20:00 cu Recitalul Extraordinar de muzică veche românească „Spitalul Amorului” susținut de mezzo-soprana Oana Andra și de pianistul Alexandru Petrovici. Repertoriul cuprinde cântece populare culese de Anton Pann, doine și romanțe populare cu autori necunoscuți, barcarole, valsuri și mazurci de Carol Decker.

Sâmbătă, de la orele 18:30, în paralel cu Atelierele de creație din Curtea cu balansoare a Casei Lipatti, se va proiecta în Salonul de muzică filmul de colecție „O zi în București” din 1987, o producție a Casei de film 5, cu scenariul și regia semnată de Ion Popescu Gopo. În rolurile principale: Ceasonia Postelnicu, Ovidiu Bădilă, Anca Sigartău, Anda Călugăreanu, Iurie Darie, Adrian Daminescu, Simona Negrea, Gigă Petrescu, Angela Similea, Nicu Alifantis, Horia Moculescu, Dem Rădulescu, Jorj Voicu, Horațiu Mălăiele.

Seara va continua de la orele 20:00 cu un Recital Extraordinar de muzică românească interbelică susținut de soprana Ana Cebotari, violonista Ana Ungureanu, chitaristul Călin Grigoriu, contrabasistul Vlad Vedes și percuționistul Florin Romascu. Repertoriul cuprinde cântecele celebre: „Vrei să ne întâlnim sâmbătă seară”, „Of inimioară”, „Zaraza”.

De asemenea, duminică, 22 septembrie 2019, începând cu orele 18:00, are loc cea de-a II-a ediție a programului cultural LIPATTI SPECIAL – program dedicat persoanelor cu nevoi speciale.

Programul cultural „Lipatti Special” s-a născut din dorința regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor “Dinu Lipatti”, de a deschide cu drag porțile Casei Lipatti persoanelor cu nevoi speciale din tot spectrul de dizabilități și de a le oferi, lunar, acces la artă și cultură, precum și posibilitatea întâlnirii cu mari personalități ale culturii românești, și a socializării într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în plin centru al Capitalei.

După succesul înregistrat la prima ediție ce a avut loc pe 1 Septembrie 2019, cea de-a II-a ediție a programului “Lipatti Special”, susținut de Primăria Generală a Capitalei, este dedicată Zilelor Bucureștiului, iar persoanele cu dizabilități precum și însoțitorii acestora se vor putea bucura începând cu orele 18:00 de Expoziția “Bucureștiul muzicii clasice”, dedicată întemeierii orașului și istoria lui, viața artistică a capitalei și a marilor muzicieni născuți în București, precum și de Expozițiile permanente “Dinu Lipatti – viața și opera” și Expozița de fotografii “Familia Lipatti și prietenii”.

În intervalul orar 18:00 – 21:00, în Curtea cu Balansoare a Casei Lipatti publicul nostru se va putea bucura de Audiții cu înregistrări celebre ale marilor compozitori români, precum și de Ateliere de face painting și modelaj în lut, unde persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora își vor exersa aptitudinile artistice sub îndrumarea unor cunoscuți artiști plastici, membri ai atelierului de creație “Art Time Atelier”.

De la orele 19:00, în Salonul de muzică al Casei Lipatti va avea loc Spectacolul de teatru pentru copii și oameni mari “Țărăncuța cea isteață”, un spectacol plin de umor și voie bună susținut de actorii Claudia Negroiu și Dan Apăvăloaie – membri ai companiei de teatru Gestual Art.

Programul va continua de la orele 20:00 cu un Recital Extraordinar de muzică clasică românească, cu participarea extraordinară a pianistului Viniciu Moroianu. În program se vor audia lucrările compozitorilor români de geniu George Enescu și Dinu Lipatti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.