Cinema, evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 septembrie

CINEMA

* Demersul cultural Un secol de cinema românesc la Bucureşti vă propune astăzi un program de proiecţii bogat.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:

– de la ora 17:30, drama „Moromeţii”, ecranizare a romanului omonim al lui Marin Preda realizată în 1987 de Stere Gulea, cu: Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Gina Patrichi, Constantin Chiriac, Mitică Popescu, Ilie Gheorghe;

– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Sub aripa vulturului” de Ion Bostan şi drama „Carmen” de Doru Niţescu, al cărei personaj titular este o fetiţă de 10 ani, căreia un singur doctor, interpretat de Adrian Titieni, îi dă şanse de supravieţuire, iar Mariana, mama ei jucată de Rodica Lazăr, nu poate accepta că nu este nimic de făcut şi, aproape singură împotriva tuturor, alege să se lupte pentru fiica ei.

˟ La Cinemateca Eforie puteţi viziona:

– de la ora 18:00, drama „Dublu”, realizată de Catrinel Dănăiaţă, în care Bogdan Dumitrache interpretează pe George, un arhitect aproape de succes ce ajunge prizonierul propriei existenţe cu o relaţie aproape eşuată şi o viaţă aproape sufocantă.

– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar despre pictura naivă „În pădurea cea stufoasă” de Titus Mesaroş şi capodopera lui Lucian Pintilie „Reconstituirea” cu George Mihăiță, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, ce spune povestea reconstituirii, în scopuri ipocrit educative, a unei bătăi între doi tineri de către procuratură şi miliţie, cu sprijinul unei echipe de cineaşti, care se transformă într-o crimă.

˟ La Biblioteca Naţională – Sala Mircea Eliade, de la ora 18:00 rulează drama istorică „Răscoala”, regizată de Mircea Mureşan şi distinsă în 1966 cu Premiul „Opera Prima” la Festivalul de la Cannes, în care Ilarion Ciobanu interpretează pe ţăranul Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman omonim de Liviu Rebreanu prin intermediul căruia sunt relatate evenimentele din timpul răscoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00, este proiectată drama psihologică „Orizont”, o actualizare a poveştii din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici şi din filmul lui Victor Iliu ce a ecranizat-o, realizată de Marian Crişan, care susţine un masterclass după proiecţie.

˟ La Tinerimea Română puteţi viziona:

– de la ora 18:30, documentare produse de Studioul Sahia şi prezentate sub genericul „Nu doar despre artă” („Atelier cu călăuză” şi „Eu trebuia să joc Hamlet” de Ovidiu Bose Paştina, „Mâinile pictorului” de Nina Behar, „Liniştea picturii” de Mirel Ilieşiu, „Sentimentul unu” de Nicolae Cabel);

– de la ora 20:00, mediu-metrajul „Maria Tănase”, portret al marii artiste românce realizat în 1986 de Laurenţiu Damian, care susţine un masterclass după proiecţie.

˟ La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 20:30 are loc proiecţia filmului biografic „Ştefan Luchian” de Nicolae Mărgineanu, ce evocă viaţa unuia dintre cei mai mari pictori români, interpretat de Ion Caramitru, începută spectaculos sub semnul succesului şi al faimei şi încheiată în sărăcie, părăsire, boală şi respingere, rămânându-i doar pictura pe care abia o mai poate face. Înainte ca tumultoasa lui viaţă să se stingă, Luchian primeşte într-o noapte vizita lui George Enescu, care a venit să-i cânte la vioară spre a-i mai alina suferinţa. Este omagiul unui mare artist adus altui mare artist.

˟ La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00 este programată proiecţia în reluare a dramei „De ce eu?” realizată de Tudor Giurgiu, ce spune, pornind de la fapte reale, povestea lui Cristian, un tânăr procuror idealist interpretat de Emilian Oprea care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

 

* De la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu este proiectată, în avanpremieră, comedia dramatică şi romantică „L’homme fidèle / Un om fidel” de Louis Garrel, care interpretează şi rolul titular, pe Abel, despărţit în urmă cu 10 ani de Marianne (Laetitia Casta). Când se reîntâlnesc, Abel decide să o recucerească. Dar situaţia s-a schimbat: Marianne are un fiu, pe Joseph (Joseph Engel), iar mătuşa lui, tânăra Eve (Lily-Rose Melody Depp), este acum femeie în toată firea. Şi toţi au secrete de ascuns…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.