Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 17 septembrie

CINEMA

* Şi astăzi demersul cultural Un secol de cinema românesc la Bucureşti are un program de proiecţii bogat.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:

– de la ora 17:00, capodopera lui Lucian Pintilie „Reconstituirea” cu George Mihăiţă, Vladimir Găitan, George Constantin, Emil Botta, Ernest Maftei, ce spune povestea reconstituirii, în scopuri ipocrit educative, a unei bătaie între doi tineri de către procuratură şi miliţie, cu sprijinul unei echipe de cineaşti, reconstituire ce se transformă într-o crimă;

– de la ora 20:00, scurtmetrajul „Iar ca sentiment, un cristal” – portret realizat lui Ivan Paţaichin în 1986 de regretatul cineast Ovidiu Bose Paştina, urmat de drama „De ce eu?” de Tudor Giurgiu, ce spune, pornind de la fapte reale, povestea lui Cristian, un tânăr procuror idealist interpretat de Emilian Oprea care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000.

˟ La Cinemateca Eforie puteţi viziona filme regizate de Sergiu Nicolaescu:

– de la ora 18:00, scurtmetrajul „Memoria trandafirului” şi prima parte din „Mihai Viteazul”, făuritorul primei uniri a ţărilor române fiind interpretat de Amza Pellea, vocea domnitorului fiind însă cea a lui Emanoil Petruţ;

– de la ora 20:00, partea a II-a a filmului istoric „Mihai Viteazul”, bazat pe un scenariu scris de Titus Popovici, din distribuţia căruia mai fac parte, alături de regizor şi protagonist, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Ioana Bulcă, Olga Tudorache, Irina Gărdescu…

˟ La Cinema Union sunt proiectate filmele:

– de la ora 18:00, „Prin cenuşa imperiului”, ecranizarea romanului „Jocul cu moartea”, scris de Zaharia Stancu, regizată în 1975 de Andrei Blaier, ce urmăreşte experienţa jocului cu moartea prin „cenuşa imperiului austro-ungar” agonizant a două personaje total diferite: Darie, un tânăr fără experienţa vieţii jucat de Gabriel Oseciuc, şi un bărbat matur ciudat şi cinicgenul escrocului trecut prin toate silniciile vieţii, versatil, perfid, dar orgolios cu pretenţii de nobleţe pentru care este supranumit Diplomatul, excelent interpretat de Gheorghe Dinică;

– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Liniştea picturii” de Mirel Ilieşiu şi „Marfa şi banii” dramă ce a lansat cariera regizorului Cristi Puiu, dar şi a unor actori precum Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Ioana Flora care joacă în film alături de deja consacraţii Răzvan Vasilescu, Doru Ana, Luminiţa Gheorghiu.

˟ La ArCuB rulează:

– de la ora 18:00, la Sala Studio, scurtmetraje documentare realizate de studenţii Universităţii Hyperion;

– de la ora 19:00, la Sala Mare, drama „Scurtcircuit”, ce spune povestea de iubire a doi adolescenţi, Emi şi Melania, care se intersectează cu tragedia incendiului de la Maternitatea Giuleşti, dar şi cu mentalităţi retrograde, proiecţia fiind urmată de  un Masterclass ţinut de realizatorul filmului Cătălin Saizescu;

– de la ora 20:00, la Sala Studio, „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”, portret al acestui mare duhovnic realizat în 2011 de Nicolae Mărgineanu.

˟ La Tinerimea Română puteţi viziona:

– de la ora 18:30, 2 documentare produse de Studioul Sahia şi prezentate sub genericul „Regizori de ficţiune, documentarişti de excepţie”: scurtmetrajul  „Memoria trandafirului”, care i-a adus lui Sergiu Nicolaescu singurul său premiu primit la Cannes, şi mediu-metrajul „Apa ca un bivol negru” despre marile inundaţii din 1970, aşa cum au fost ele filmate de Iosif Demian, Dinu Tănase, Stere Gulea, Roxana Pană, Youssouf Aidabi, Petre Bokor, Andrei Cătălin Băleanu, Dan Naum, Teodor Mitache, Bogdan Cavadia, Dan Pița, Mircea Veroiu, Felicia Pătrașcu, Nicolae Mărgineanu;

– de la ora 20:00, 6 scurtmetraje documentare produse de Studioul Sahia între 1968-1986 şi grupate sub titlul „Un altfel de Power Flower” („Efemeride / Efemere” de Dona Barta, „Arta ouălor încondeiate” de Paula Popescu-Doreanu, „Sensibilitatea plantelor” de Mircea Popescu, „Corul din Finteus” de Ioan Cărmăzan, „Când înfloresc nuferii” de Ion Bostan şi „Caii de dimineaţă” de Nicolae Cabel).

˟ La Biblioteca Naţională – Sala Mircea Eliade, de la ora 18:00 este proiectată drama „Adela”, ecranizare regizată de Mircea Veroiu în 1984 a celebrului roman omonim al lui Garabet Ibrăileanu, inspirat din lumea oraşului românesc din perioada postbelică. Cu: George Motoi şi Marina Procopie în rolurile principale.

˟ Parabola despre sensul vieţii „Ţapinarii”, singurul lungmetraj valoros realizat de Ioan Cărmăzan, în 1983, având în distribuţie pe Remus Mărgineanu şi Mariana Buruiană, se reia de la ora 20:30 la Muzeul Naţional al Literaturii Române, în grădină (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8)

˟ La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00 începe proiecţia dramei „Marţi, după Crăciun” realizată de Radu Muntean, în care Mimi Brănescu interpretează pe Paul Hanganu căsătorit cu Adriana (Mirela Oprişor) de zece ani, cu care are o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are şi o relaţie extra-conjugală cu Raluca, o dentistă de 27 de ani jucată de Maria Popistaşu.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”. PROGRAMUL ZILEI

* La Ateneul Român, de la ora 17:00 începe recitalul susţinut de pianistul Gerhard Oppitz, care interpretează: Sonata nr. 17 în re op. 31 nr. 2 de L. van Beethoven, Suita a II-a op. 10 de George Enescu şi Sonata nr. 21 în Si bemol de Franz Schubert.

* La Muzeul Naţional Cotroceni, în salonul Cerchez, de la ora 19:00 are loc, sub auspiciile Familiei Regale a României, concertul Opera Clandestina – Corul Regal dirijat de Răzvan Apetrei, ce are în program lucrări de Henry Purcell, Friedrich Händel şi W. A. Mozart.

* Tot de la ora 19:00, Trio devotioModerna (Carla Stoleru – flaut, Mihai Badiţă – clarinet, Mihai Murariu – pian) interpretează la Palatul Cantacuzino – Muzeul Naţional George Enescu lucrări ale compozitorilor români: Anatol Vieru, Ghenadie Ciobanu, Violeta Dinescu, Mihai Murariu, Maia Ciobanu, Carmen Cârneci, Livia Teodorescu-Ciocănea.

* Pianistul francez Jean-François Zygel susţine, de la ora 19:30, la Cinema Elvira Popescu, un cine-concert în care acompaniază cu muzică improvizată live celebrul film „The Phantom of the Opera” de Rupert Julian, avându-l pe Lon Chaney în rolul principal.

* Orchestra Maggio Musicale Fiorentino susţine, de la ora 20:00, al doilea concert la Sala Palatului dirijat de Fabio Luisi. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră de Niccolo Paganini – solist Sergei Krylov şi Simfonia a III-a în Do de George Enescu.

* În Piaţa Festivalului (de lângă Ateneul Român) se transmit live recitalul de la Ateneul Român (de la ora 17:00) şi concertul de la Sala Palatului (de la ora 20:00). Elevi ai liceelor de muzică din Bucureşti susţin recitaluri de la ora 19:00 şi de la ora 21:50.

MUZICĂ. ALTE EVENIMENTE

* Ana Coman lansează, de la ora 21:00, în Control Club, prima piesă în limba română, „Contratimp”, produsă de colegul ei de trupă, Daniel Olteanu.

* Celebrul Trio al Jazz-ului format din Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu cântă la terasa Berăriei H, începând cu ora 21:15.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.