VIDEO: Ambrozia – o plantă al cărei nume ne duce cu găndul la nectarul zeilor!

Este însă departe de a fi un nectar! E, mai degrabă, iritarea muritorilor. Ambrozia a devenit în ultimii ani un inamic greu de învins de către persoanele atinse de alergie. Vorbim despre planta cea mai alergenă. Avem studii care spun ca între 10 şi 15% din populaţie suferă de alergie în timpul verii. Ingrijorător este faptul că simptomele pot să apară chiar şi la persoanele care nu se ştiu ca fiind alergice. În lunile august şi septembrie, ambrozia este agentul care provoacă disconfort celor mai mulţi dintre pacienţii cu alergie. În oraşe, această buruiană se dezvoltă mai ales în apropierea şinelor de tren, în parcuri, în zonele cu ruine sau în şantierele cu construcţii neterminate.

Nu de mult timp a intrat ambrozia pe lista alergenilor puternici din ţara noastră. „Alergiile se manifesta in diferite feluri”, spune medicul Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie. „Incepe o lăcrimare, apoi fotofobie, mâncărime si edem la nivelul ochilor. Niciodată nu se tratează cu antibiotic si trebuie mers la medic din prima secundă. Sunt picături oftalmologice care tratează alergia.”

Alergia nu tine cont de vreme dar se instalează, în special, pe cei cu sisteme imunitare deficitare. Iar sistemul imunitar slabeste din cauza diferite: boală, depresie, lipsa somnului si a unei alimentatii adecvate. Monica Pop atrage insă atentia că „există două anotimpuri in care toate inflamatiile si alergiile se activează: primăvara si toamna. Toate sunt exacerbate in aceasta perioadă.”

Boala poate debuta in orice perioadă a vietii chiar dacă nu ne stim alergici. Medicul puncteaza faptul ca „alergia nu se manifestă numai prima dată cand se ingerează sau se vine in contact cu ceva alergizant pentru organism. Sunt multi care au făcut, de exemplu, tratament cu antibiotic iar alergia s-a manifestat la a treia sau a patra doză.”

Ambrozia este o plantă contra căreia se iau măsuri de suprimare in toată lumea. Un proiect de lege depus în Parlament în aprilie obligă proprietarii de terenuri și autoritățile să stârpească ambrozia. Sunt prevăzute și amenzi: până la 10.000 de lei pentru persoanele fizice și până la 50.000 de lei pentru cele juridice.

Medicul Monica Pop, managerul Spitalului de Oftalmologie, ne-a explicat, astazi, In Comunitate, cum tratăm alergiile si cum ne ferim de ele.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.