Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 13 septembrie

CINEMA

* Festivalul „Película” are astăzi în program 5 proiecţii, în 2 locaţii:

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează 3 drame:

– de la ora 17:00, „Hoje eu quero voltar sozinho  / Viaţa prin ochii lui”, de brazilianul Daniel Ribeiro cu un subiect de propagandă gay soft;

– de la ora 19:00, „Winaypacha”, de Oscar Catacora, cu Vicente Catacora şi Rosa Nina care interpretează un cuplu de oameni în vârstă ce încearcă să supravieţuiască în Anzii Peruvieni, în timp ce îşi aşteaptă fiul; filmul este urmat de un cocktail oferit de Ambasada Peru;

– de la ora 21:00, „Benzinho” de Gustavo Pizzi, în care Karine Teles interpretează pe Irene, de la marginile oraşului Rio de Janeiro, care la dispoziţie doar câteva zile pentru a-şi învinge anxietatea şi a-şi recâştiga încrederea în sine, înainte de a-l trimite pe băiatul ei cel mare de-acasă.

˟ La Institutul Cervantes sunt proiectate:

– de la ora 18:00, scurtmetraje care au primit premiul în ediţiile din 2016 şi 2017 ale Festivalului Internaţional de Film de la Huesca, ale cărui filme participante fac parte din selecţia pentru premiile Oscar;

– de la ora 20:00, „Pajaros de verano / Păsări călătoare”, dramă realizată de Cristina Gallego şi Ciro Guerra, a cărei acţiune se petrece în Nordul Columbiei, între anii 1960 şi 1980, în societate condusă de tradiţii şi construită în jurul familiei a tribului Wayuu. Rapayet şi familia sa sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atraşi de bani şi de putere, îşi abandonează ritualurile şi credinţele, închinându-se unor noi zei: lăcomia şi crima. Astfel se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.

˟ De la ora 19:00, Amalia Enache şi Oana Vasiliu spun poveşti din America Latină la Vino Wines & More (Str. Mihai Eminescu, nr. 71).

* Retrospectiva celei de-a 16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL continuă la Cinema Muzeul Ţăranului, deseară fiind proiectate:

– de la ora 17:30, „Transnistra”, dramă realizată de Anna Eborn, ce spune o poveste intimă despre dragoste şi prietenie într-o lume complexă şi contradictorie, care urmăreşte un grup de tineri în trecerea de la o vară toridă şi lipsită de griji la o iarnă dură în auto-proclamatul stat Transnistria;

– de la ora 19:30, „Tehran: City of Love, tragicomedie de Ali Jaberansari ce a câştigat Young Jury Prize la Sofia IFF şi care împleteşte trei poveşti ale unor oameni diferiţi, locuitori ai unui oraş care îi respinge.

* În acest week-end se desfăşoară cea de-a patra ediţie a singurului festival de filme documentare muzicale din Bucureşti: DokStation. Programul de astăzi se desfăşoară în trei locaţii.

˟ La Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul (str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25):

– de la ora 19:00 rulează „Suede: The Insatiable Ones” în care regizorul britanic Mike Christie spune povestea unei formaţii ce a deschis calea către Britpop şi către o nouă eră guitar music;

– de la ora 21:00 este proiectat filmul „I Want My MTV” de Tyler Measom & Patrick Waldrop, urmat, de la ora 22:30, de o sesiune de întrebări şi răspunsuri şi de o party cu Dj Leo.

˟ În Control Club:

– de la ora 19:00 este proiectat filmul „Studio 54” în care regizorul Matt Tyrnauer documentează ascensiunea şi eşecul celor doi proprietari ai clubului ce a fost principalul punct de atracţie din Manhattan şi epicentrul hedonismului specific anilor ’70, Ian Schrager şi Steve Rubell, doi prieteni buni din Brooklyn care au cucerit New York-ul, înainte de a pierde totul;

– de la ora 21:00 rulează „French Waves”, de Julian Starke care, prin mărturiile unor artişti emblematici, din Franţa şi nu numai, analizează istoria muzicii electronice franţuzeşti, din perspectiva noii generaţii;

– de la ora 22:30 începe o French Touch Party cu DJ-ii Electric Brother şi Antipop – Télépopmusik.

˟ În Expirat Club, de la ora 18:30, regizorul Claudiu Mitcu prezintă „Kids Rock”, work in progress aflat în faza de documentare ce-şi propune să-i observe pe cei patru membrii de 11 – 13 ani ai trupei rock Blană Bombă, atât pe drumul transformărilor artistice, cât şi de-a lungul procesului de maturizare. Prezentarea este urmată de o sesiune de Q&A şi de un concert (de la ora 20:30) dat de această trupă.

* Evenimentul Cinema în aer liber a programat, de la ora 20:00, pe Insula Artelor din Parcul Titan, proiecţia capodoperei lui Federico Fellini „8½ / Opt şi jumătate”, cu Claudia Cardinale şi Marcello Mastroianni, definită de Brunello Rondi ca „povestea poetică a imposibilităţii reale resimţite de un spirit contemporan de se agăţa de consolările ce le poate oferi o certitudine unitară şi care tocmai în desfăşurarea dezordinii din jurul său îşi caută salvarea.”

* Seria de proiecţii estivale de la Grădina cu Filme a Creart se încheie cu comedia dramatică şi romantică „Salmon Fishing in the Yemen / La pescuit în deşert”, ce rulează de la ora 20:30. Acest film regizat de Lasse Hallström spune povestea lui Fred Jones, un om de ştiinţă specializat în piscicultură care are o căsnicie lipsită de dragoste interpretat de Ewan McGregor. Lumea sa este complet bulversată atunci când este însărcinat să supervizeze un proiect despre care el crede că este de-a dreptul ridicol: introducerea somonilor în aridele văi ale Yemenului, lucru dorit de şeicul Yemenului, jucat de Amr Waked, care doreşte să ducă acasă pescuitul sportiv, hobby pe care îl practică pe proprietatea sa din Scoţia, sperând totodată ca acest lucru să aducă linişte şi pace într-un teritoriu zdruncinat de conflicte interne. Atunci când Patricia Maxwell, purtătorul de cuvânt al primului ministru interpretat de Kristin Scott Thomas, află de planul şeicului, ea profită de oportunitatea de a exploata această poveste interesantă şi de bun augur, pentru a îndepărta atenţia publică de la recentele eşecuri ale guvernului. Maxwell îl numeşte pe Fred la conducerea proiectului, el fiind ajutat de Harriet, energica reprezentantă a şeicului jucată de Emily Blunt.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”. PROGRAMUL ZILEI

* La Sala Radio, de la ora 15:00, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Peter Rundel interpretează, în cadrul secţiunii Muzica secolului XXI: Concertul pentru flaut şi orchestră „L’ange avec une seule aile” de Doina Rotaru – solist Ion Bogdan Ştefănescu; Concert pentru pian şi orchestră de Tristan Murail – solist François-Frédéric Guy; „UR” pentru orchestră simfonică de Ivan Fedele şi Concert pentru vioară şi orchestră de Unsuk Chin – solistă Viviane Hagner.

* La Ateneul Român:

– de la ora 17:00 începe concertul dat de Kremerata Baltica, avându-i ca dirijori pe Fuad Ibrahimov şi violonistul Gidon Kremer, care este şi unul dintre soliştii serii, iar în program: Concertino pentru vioară şi orchestră de coarde op. 42 şi Simfonia nr. 10 de Mieczysław Weinberg, Intermezzo op. 12 nr. 2 şi Aria şi Scherzino pentru vioară şi orchestră de George Enescu – solist Džeraldas Bidva şi Simfonia concertantă pentru două piane şi orchestră de coarde de Dinu Lipatti – solişti Pascal & Ami Rogé;

– Orchestra Barocă din Freiburg şi Zürcher Sing-Akademie interpretează de la ora 22:30, sub bagheta dirijorului René Jacobs, opera în concert „Leonora” de Ludwig van Beethoven, având în rolul titular pe soprana Birgitte Christensen.

* Orchestra Filarmonicii din Oslo susţine concertul serii de la Sala Palatului, dirijat, de la ora 19:30, de Vasily Petrenko. În program: Symfonisk dikt nr. 1:  Morgon i skogen (Poemul simfonic nr. 1: „Forest Morning”), lucrare orchestrală în primă audiţie de Øyvind Torvund; Concertul pentru pian şi orchestră în la op. 16 de Edvard Grieg – solist Leif Ove Andsnes şi Concertul pentru orchestră de Bela Bartók.

* În Piaţa Festivalului (de lângă Ateneul Român) se transmit live concertele de la Ateneul Român (de la ora 17:00) şi de la Sala Palatului (de la ora 19:30), iar de la ora 18:30 susţin recitaluri elevi ai liceelor de muzică din Bucureşti.

MUZICĂ. ALTE EVENIMENTE

* În Clubul Fabrica astăzi şi mâine se desfăşoară Rock Metal Nation Fest #1 (#RMNFest). Azi de la ora 17:30 cântă, pe rând, trupele: SKA-NK, Crimena, Recycle Bin, Purple Caravan, Lucky Thirteen, Lexem şi Fun Times.

* Bon Jovi tribute band – New Jersey susţine un live performance de la ora 22:30 la Hard Rock Café.

* Damian Drăghici & Brothers dau concert, de la ora 23:45, la Berăria H, ce sărbătoreşte 5 ani de existenţă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.