Gabriela Firea vrea măsuri mai aspre împotriva ambroziei!

Foto: Biroul de presa PMB

Primarul general Gabriela Firea a declarat, astăzi, că nu s-au înregistrat rezultate prea bune în activitatea de combatere a ambroziei.

”Legea 62/2018 nu a determinat o acțiune concretă împotriva ambroziei și există, în continuare, foarte multe terenuri pe care crește această buruiană și foarte mulți oameni care suferă de alergie la polenul ambroziei”, a spus edilul Capitalei.

”În București au fost identificate 347 de terenuri cu ambrozie, au fost date 37 de avertismente și 9 amenzi”, a declarat edilul șef.

Ineficiența procesului de combatere a ambroziei ar fi cauzată și de birocrație, spune Firea. Astfel, Primăria Capitalei și cele de sector sunt responsabile de inventarierea terenurilor cu ambrozie, în timp ce amenzile sunt aplicate de către Direcția Agricolă, din subordinea Ministerului Agriculturii, potrivit legislației în vigoare.

”În ultima lună, PMB și primăriile de sector au combătut ambrozia pe terenurile proprietate a Municipiului București. Dar, pe terenurile proprietate privată, măsurile de combatere a ambroziei nu au dat rezultate”, a explicat Firea.

După acțiunea în teren din această vară, Gabriela Firea cere îmbunătățirea cadrului legislativ de către Guvern, Parlament și Consiliul General al Municipiului București.

Concret, primarul general al Capitalei propune, pentru vara viitoare, ca, la începutul sezonului cald, agenții constatatori, după identificarea terenurilor cu ambrozie, după somație și notificarea proprietarului, să aplice direct cuantumul maxim al amenzii prevăzut de lege pentru această contravenție.

”Este vorba despre o amendă maximă de 5.000 de lei, pentru proprietarii persoane fizice, și de un maxim de 20.000 lei pentru proprietarii persoane juridice”, a precizat edilul șef al Capitalei.

În paralel, Primăria Capitalei va transmite Guvernului în scris propunerea de modificare a Legii 62/2018 și a HG 707/2018, privind combaterea ambroziei în sensul triplării minimului de amendă de la fiecare categorie de proprietari.

Astfel, ”pentru persoanele fizice, amenda minimă ar urma să ajungă la 2.250 de lei, iar pentru persoanele juridice, minimul ar ajunge la 15.000 lei”, a declarat Firea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.