Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 11 septembrie

CINEMA

* De astăzi până Duminică 15 septembrie, în 6 locaţii din Bucureşti se desfăşoară cea de-a 4-a ediţie a Festivalului „Película”, ce celebrează cinematografia şi cultura Ibero-Americană îndreptându-şi reflectoarele spre una dintre ţări în mod deosebit. Anul acesta ţara în focus este Brazilia. Pe lângă filme, festivalul aduce: întâlniri cu publicul, ateliere culinare, poveşti, piñata, capoeira, samba şi bossa-nova. În prima sa zi „Película” are în program 4 proiecţii.

– De la ora 18:00, la Institutul Cervantes rulează o selecţie de scurtmetraje non-ficţiune, cu o identitate puternică, produse de Şcoala San Antonio de los Baños, un loc de referinţă pentru formarea cineaştilor din America Latină, prezentate în cadrul primei părţi a secţiunii Cine Cubano;

– Gala de deschidere a festivalului are loc de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu, şi vă propune, pe lângă un show de capoeira realizat de  Alemar Capoeira Group, filmul brazilian „Central do Brazil”, regizat de Walter Salles şi distins în 1999 cu Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin, ce povesteşte despre călătoria plină de emoţii a unei foste învăţătoare, ce redactează scrisori pentru cei care nu ştiu să scrie, şi a unui băiat a cărui mamă a murit recent, în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată. Interpreta învăţătoarei, Fernanda Montenegro, a fost nominalizată la Oscar pentru Cea mai bună actriţă în rol principal.

– Un al doilea film de deschidere, tot unul brazilian, este proiectat de la ora 20:00, la Institutul Cervantes, se intitulează „Hoje eu quero voltar sozinho  / Viaţa prin ochii lui”, este realizat de Daniel Ribeiro şi are un subiect de propagandă gay soft.

– Tot de la ora 20:00, la J’ai Bistrot rulează filmul ce a câştigat anul trecut competiţia „Película”, producţia peruană „Retablo”, dramă realizată de Alvaro Delgado Aparicio, al cărei titlu este numele unei arte tradiţionale pe care Segundo, la cei 14 ani ai săi, se pregăteşte să o preia de la tatăl său, care ascunde un secret sfâşietor ce-i va apropia mai mult pe cei doi.

* Evenimentul Cinema în aer liber a programat, de la ora 20:00, pe Insula Artelor din Parcul Titan, proiecţia dramei „Todos lo saben / Toată lumea ştie”, realizată de cineastul iranian Asghar Farhadi, ce îi are în rolurile principale pe Penélope Cruz, Javier Bardem şi Ricardo Darín şi spune povestea Laurei, care călătoreşte împreună cu copiii săi din Buenos Aires către satul natal din Spania, situat pe domeniul unei podgorii spaniole, pentru a fi alături de sora sa la nunta acesteia. Evenimente neaşteptate transformă, însă, această revedere într-o criză care scoate la suprafaţă un trecut al familiei cunoscut de toţi, dar despre care nimeni nu vorbeşte.

* La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 20:30 are loc penultima proiecţie din programul Seara Filmului Românesc, dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Tocmai de aceea filmul propus este „Hîrtia va fi albastră”, o consemnare a emoţiei acelor zile realizată în 2006 de Radu Muntean, care va participa şi la un dialog cu spectatorii, moderat de criticul de film Ileana Bîrsan, alături de directorul de imagine Tudor Lucaciu şi actorul Andi Vasluianu.

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”. PROGRAMUL ZILEI

* La Ateneul Român, Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo, dirijată de Maxim Vengerov interpretează, de la ora 17:00, Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu – solist Maxim Vengerov şi trei lucrări de P. I. Ceaikovski: Simfonia a VI-a în si, „Patetica”; Andante Cantabile şi Variaţiuni pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră op. 33 – solist Gautier Capuçon.

* La Sala Palatului, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgeny Svetlanov” din Moscova susţine un concert, de la ora 20:00, dirijat de Vladimir Jurowski, având în program: De profundis de Alexey Retinsky, Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în Fa de Dmitri Şostakovici – solistă Alexandra Silocea şi Simfonia a II-a în La de George Enescu.

* Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la un recital susţinut de Costin Soare – chitară şi Marius Ungureanu – vioară, de la ora 19:00, la Palatul Suţu, în cadrul proiectului „Schubertiada-Dialoguri peste timp” al Fundaţiei ACCUMM şi asociat Festivalului Internaţional George Enescu. Acces gratuit, în limita locurilor disponibile.

* În Piaţa Festivalului (de lângă Ateneul Român) se transmit live concertele de la Ateneul Român (de la orele 17:00) şi de la Sala Palatului (de la ora 20:00), iar de la ora 19:00 susţin recitaluri elevi ai liceelor de muzică din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.