VIDEO: Clima afectează grav sănătatea!

Tot mai multe schimbări climatice au loc în ultimii ani.
Ele pot cauza malnutritie si moarte.
Specialistii avertizează că până în 2050 numărul deceselor, cauzate de schimbările climatice, va ajunge la 250 de mii.
De asemenea atrag atentia si asupra mortilor cauzate în mod direct de uragane, incendii si inundații.
Clima se va schimba si în marile orase.
Specialiștii spun că în 2050, clima de la Paris va semăna cu cea din Canberra, iar Londra va trece într-un model climatic asemănător cu Madridul.
Peste doar 3 decenii, orașele din emisfera nordică vor cunoaște modele climatice asemănătoare orașelor care se situează acum la 1.000 de kilometri sud faţă de ele.
Clima de la Londra va fi asemănătoare cu cea a Madridului de astăzi iar Moscova va avea condiţii climatice similare celor din Sofia.
În medie, verile din Europa se vor încălzi cu 3,5 grade Celsius, iar iernile, cu 4,7 grade Celsius.

Acum plămânul Europei se sufocă! Arde pădurea Amazoniană.
Climatologul Roxana Bojariu spune că zona „nu doar asigură o parte de oxigen dar si extrage dioxidul de carbon din atmosferă. De asemenea este vorba despre ecosistemele de acolo, biodiversitatea extraordinară. Sistemul, o dată dezechilibrat, atrage, în avalansă, probleme din ce in ce mai mari”

Că trebuie să protejăm planeta, asta stim cu totii. Insă măsurile trebuie să vină si de la nivel inalt.
Bojariu atrage atentia că „există o fisură intre politcieni si experti; este foarte greu să se inteleagă, fiecare se ascunde in bula lui. De aici nevoia ca cercetătorul să incerce să comunice mult mai mult, să-si transfere ceea ce a aflta spre societate.”

Situatia nu arată deloc bine în următorii ani.
„Intreg pământul va avea de suferit. In următoarele decenii am putea avea un ocean inghetat si unul albastru. Avem cresteri constante de temperaturi. Asta inseamnă uragane mai dese”, mai spune climatologul.
Ce facem noi? Incercăm să protejăm mediul, să venim in intâmpinarea schimbărilor climatice.
Pe de altă parte însă, Bojariu spune că „esenta umană este cea a adaptării. Si lucrul acesta e valabil atât timp cât capacitatea de adaptare este solicitată cu măsură. Solutia este să domolim această cursă de modificare a climei.”

Schimbările climatice sunt dintre cele mai mari amenintări globale. Nu sunt singurele, insă. Avem terorismul si amenintările cibernetice. Scimbarea climei rămâne, însă, pe primul loc.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pe larg, astăzi, In Comunitate, ce inseamnă si cum ne influentează schimbările climatice galopante din ultimii ani.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.