VIDEO: Clopoțelul a sunat astăzi din nou!

Pentru cei mici o bucurie. Pentru cei mai mari, o corvoadă.
Nici părinții nu sunt prea fericiți în prima zi de școală.
Clădiri insalubre, deficit de pază în școli și lipsa profesorilor.
„Avem nevoie explicită de oameni la nivelul învățământului primar și gimnazial. Dar tot sistemul se confruntă cu această problemă”, spune Ștefania Manea, purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar al Capitalei.

Acest an școlar marchează, însă, un record negativ.
Este prima dată după 1990 când numărul elevilor scade sub trei milioane.
Problema este a tututror spune Ștefania Manea: „Avem tendința să arătăm cu degetul la predecesorul nostru. În unele țări, dacă ministrul se schimbă, obligația acestuia este să nu intervină fundamental în măsurile pe care fostul ministru le-a luat. Există o coerentă a lucrurilor care poate ar fi necesară și la noi”

O altă problemă, în special a părinților, este lipsa autorizațiilor.
Ștefania Manea spune că „ar trebui să vedem dacă siguranța copiilor este imediat afectată. Adică ar trebui să se stea de vorbă cu specialiști. Pe lista noastră există o singură clădire cu risc maxim la seism. Iar 9 școli din București nu au autorizații sanitare din motive de litigiu sau din lipsă de personal.”

Anul acesta clasa a șaptea a început fără manuale. Inspectorul Manea a dat asigurări că situația se schimbă în 3-4 săptămâni chiar dacă „au fost distribuite doar 7% din necesar”.

Sunt și alte date statistice care nu ne fac prea mândri.
În România functionează încă peste 1.100 de unităti de invătămant cu toalete necorespunzătoare.
Ne referim la acele școli sau grădinite care au grupurile sanitare în curte sau în clădiri degradate, multe fără apă curentă.
Ministerul Educației spune că numărul școlilor cu astfel de probleme este în scădere.

Situația învățământului românesc a fost discuata astăzi, În Comunitate, cu Ștefania Manea, purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar al Capitalei.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.