Cinema, muzică şi expoziţii, evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 septembrie

CINEMA

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:30 este proiectată în avanpremieră comedia „La Gomera”, cel mai recent film realizat de Corneliu Porumboiu ce a participat la competiţia pentru Palme d’Or la Cannes, în care Vlad Ivanov interpretează pe Cristi, poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, care ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest în Bucureşti, singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

* La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 20:30 rulează drama „Departe de lumea dezlănţuită”, cea de-a patra adaptare cinematografică a cărţii ”Far from the Madding Crowd” a lui Thomas Hardy, regizată de Thomas Vinterberg, a cărei acţiune are loc în Anglia victoriană, unde independenta şi încăpăţânata Bathsheba Everdene (Carey Mulligan) atrage trei pretendenţi foarte diferiţi: Gabriel Oak – un crescător de oi jucat de Matthias Schoenaerts, Frank Troy – un sergent nesăbuit întrupat de Tom Sturridge, şi William Boldwood – un burlac prosper şi matur interpretat de Michael Sheen.

* Sezonul estival de proiecţii Paramaount Channel de la terasa Fabrica Gastropub (Splaiul Unirii, nr. 160) se prelungeşte, astăzi, de la ora 21:00, fiind prezentată comedia muzicală şi romantică clasică „Funny Face / Mutra nostimă”, regizată în 1957 de Stanley Donen, în care Audrey Hepburn se afla la primul ei musical, alături de acest cineast, interpretând-o pe Jo, o tânără visătoare şi naivă ce lucrează într-o librărie, preocupată de filozofie, care într-o zi este luată cu asalt de echipa unei reviste pentru femei, pentru o şedinţă foto, condusă de Dick Avery, fotograful revistei interpretat de Fred Astaire.

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”. PROGRAMUL ZILEI

* La Ateneul Român: de la ora 17:00, începe recitalul susţinut de violoncelistul Alexander Kniazev şi pianista Plamena Mangova, care interpretează: Sonata I în fa op. 26, nr.1 de George Enescu; Sonata nr.2 în Fa op. 99 de Johannes Brahms şi Sonata în La pentru vioară şi pian de César Franck, în versiune pentru violoncel.

* Teodora Enache vă propune, de la ora 19:30, la Teatrul Naţional I. L. Caragiale – Sala Mare, spectacolul „From Classical to Jazz”, ce include o serie creaţii vocale în premieră inspirate de Rapsodia I şi a II-a de George Enescu, Dansurile Româneşti de Bela Bartók, Sonata Lunii de Ludwig van Beethoven, Air de Johann Sebastian Bach sau Canonul lui Johann Pachelbel. Solista este acompaniată de Călin Grigoriu – chitară, Joca Perpignan (Israel) – percuţie şi, ca invitat special, Răzvan Suma – violoncel.

* Capela de Stat din Dresda susţine un concert dirijat de Myung-Whun Chung, de la ora 20:00, la Sala Palatului, având în program: Uvertura operei „Freischütz” de Carl Maria von Weber, Şapte cântece pe versuri de Clément Marot compuse de George Enescu – solistă soprana Laura Aikin şi Simfonia a IV-a de Johannes Brahms.

* În Piaţa Festivalului (de lângă Ateneul Român) se transmit live concertele de la Ateneul Român (de la ora 17:00) şi Sala Palatului (de la ora 20:00), iar de la ora 19:10 susţin recitaluri elevi ai liceelor de muzică din Bucureşti. De la ora 21:45 este proiectat filmul documentar „Muzica Rănilor de Război”, în care regizorul Tiberiu Rotărescu şi scenarista Marilena Stănescu evocă perioada dintre 1912 şi 1918, în care George Enescu s-a implicat activ în sprijinirea victimelor din prima conflagraţie mondială, o perioadă a vieţii Prinţului Viorii mai puţin cunoscută despre care spunea: „Eu mi-am slujit ţara cu armele mele: pana, vioara şi bagheta”.

MUZICĂ. ALT EVENIMENT

Luna Amară dă încă un concert acustic la terasa Berăriei H, începând cu ora 21:30.

 

EXPOZIŢIE

În spaţiul alternativ Stucatura (str. Italiană, nr. 12), începând cu ora 18:30 are loc vernisajul expoziţiei ArtStart, ce lansează proiectul Refugee ArtStart prin care  Asociaţia ActivRandom va conecta comunitatea refugiată de cea locală, în Bucureşti, prin canalul artei. Lucrările sunt realizate de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, care provin din state precum Afganistan, Liban, Siria, Iran, Irak, Iordania, Etiopia, Egipt, Brazilia şi România. Lucrările pot fi şi achiziţionate, suma urmând a fi direcţionată autorului lucrării. În cadrul serii, DJ Wefa şi DJ David Hughes susţin un workshop pentru copii, după care vor mixa pentru restul serii (moment oferit de British Council, ca parte a proiectului ”Life Skills Project”), iar Luca Dorache, unul dintre expozanţi, are un moment de chitară-solo.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.