Manhattan Beach – o pendulare tulburătoare între violență și tandrețe

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita, mai ales daca vă place istoria este ”Manhattan Beach” scrisă de Jennifer Egan -una dintre cele mai bune romanciere americane – și apărută în traducere românească la editura Pandora M.

Toată povestea se țese în jurul Annei Kerrigan pe care o vedem in diferite perioade ale vieții ei. Prima dată în Brooklyn în vremea Marii Crize. Fetita are doisprezece ani și îl însoțește pe tatăl său în vizită la Dexter Styles, un om care, își dă ea seama, este esențial pentru supraviețuirea familiei lor. Anna e fascinată de priveliștea mării de dincolo de casa lui Dexter și de secretul apăsător ce pare să-i unească pe cei doi bărbați.

Ani mai târziu, tatăl ei a dispărut, iar țara este în război. Anna, la fel ca alte multe femei lucrează la Șantierul Naval din Brooklyn, unde acum doamnelor si domnisoarelor le este permis să ocupe slujbe rezervate altădată doar bărbaților, care acum sunt pe front. Astfel Anna devine prima femeie scafandru – socotită atunci drept una dintre cele mai periculoase și mai masculine profesii. Aici rolul ei fiind să repare navele care vor ajuta America să câștige războiul. Într-o seară, îl întâlnește din nou pe Dexter Styles într-un club și începe să înțeleagă cât de complexă a fost viața tatălui ei și care ar putea fi motivul dispariției lui. Ce va afla însă Anna și rămâne să aflati singuri atunci când veți citi cartea.

Cu o atmosferă de thriller noir, primul roman istoric al lui Jennifer Egan îi urmărește pe Anna și Styles într-o lume plină de gangsteri, marinari, șoferi, bancheri și sindicaliști. Manhattan Beach este o explorare inteligentă și tulburătoare a unui moment de cotitură din istoria Americii și a lumii, precum și a schimbării de paradigmă în felul cum se definesc bărbații și femeile.
Un roman excepțional de la una dintre cele mai importante scriitoare contemporane pe care nu il veti lasa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagina.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.