Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 4 septembrie

CINEMA

* De astăzi până Duminică 8 septembrie în 6 locaţii din Bucureşti se desfăşoară cea de-a V-a ediţie a Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans. Având tema „The Network / Reţeaua”, ediţia marchează începutul unei noi faze de dezvoltare a festivalului, atât prin integrarea în programarea oficială a filmelor din mai multe genuri, pentru diverse categorii de public, realizate de regizori de film, coregrafi, artişti vizuali, animatori şi muzicieni, cât şi prin iniţierea unui laborator de dezvoltare de proiecte cinematografice dedicat scenariilor de mediu şi lungmetraj care se află în prima fază de creaţie. Programul primei seri cuprinde:

– proiecţia, de la ora 19:00, la Cinema Elvira Popescu, a filmului de deschidere, „And Then We Danced”, al treilea al regizorului suedez Levan Akin care face un portret al societăţii conservatoare din Georgia ce are încă puterea de a-şi îndepărta sau ignora cetăţenii care nu urmează „tradiţia”, inclusiv în cazul dansului, exponent acolo al virilităţii, o lume în care regula de aur este supunerea;

– de la ora 21:00, la Centrul Naţional al Dansului începe cine(dans)concertul „Midnight Specials” ce prezintă o selecţie inedită de filme de arhivă care descoperă istorii diverse ale dansului în arii de nişă ale genului cinematografic românesc acompaniate live de trupa Karpov not Kasparov.

* Evenimentul Cinema în aer liber a programat, de la ora 20:30, pe Insula Artelor din Parcul Titan, proiecţia dramei „Dovlatov”, realizată de Alexei Gherman Jr., ce urmăreşte şase zile din viaţa acestui renumit scriitor înzestrat cu un simţ al umorului uşor satiric, interpretat de Milan Maric, a cărui viziune depăşea constrângerile Rusiei Sovietice din anii ’70.

* În Parcul Crângaşi în cadrul programului Cinema sub stele, de la ora 21:00 este proiectată comedia „Instant Family / Familie de-a gata”, inspirată de experienţa personală a scenaristului / regizor / producător Sean Anders, ce îi are ca protagonişti pe Mark Wahlberg şi Rose Byrne, alături de Octavia Spencer, Tig Notaro, Margo Martindale, Julie Hagerty şi Michael O’Keefe. Acest film despre cea mai neverosimilă familie pe cale de a se forma, ori de a se distruge definitiv, atinge teme sensibile, dar redate cu umor şi emoţii autentice.

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”. PROGRAMUL ZILEI

* La Ateneul Român:

– de la ora 17:00, în foaier, lansarea volumului „Cu alte cuvinte… Festivalul George Enescu văzut prin ochii unui om obişnuit”, debutul editorial al Luminiţei Velciu, realizator TV, ce însumează cronicile de concert scrise de aceasta pe blogul TVR, la ediţiile din anii 2013, 2015 şi 2017 ale Festivalului şi conversaţii pe care autoarea le-a purtat cu unii dintre muzicieni;

– tot de la ora 17:00, în sală, Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze susţine un concert dirijat de Cristian Mandeal, având în program: Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în Do de Serghei Prokofiev – solist Daniel Ciobanu, laureat al Concursului Internaţional „Arthur Rubinstein” în 2017 şi „Castelul Prinţului Barbă-Albastră” de Béla Bartók – solişti mezzosoprana Allison Cook şi baritonul Derek Welton.

* La Sala Palatului, de la ora 19:30, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, Orchestra Simfonică şi Corul Radiodifuziunii din Berlin, precum şi Corul de Copii al Radiodifuziunii Române interpretează în concert opera „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră” de Richard Strauss. Din distribuţie: Torsten Kerl, Anne Schwanewilms, Ildikó Komlósi, Nikolay Didenko, Andrey Nemzer.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2), în cadrul proiectului afiliat MUSEICORUM 2019 au loc:

– de la ora 19:00, recitalul cameral „Doamnele muzicii româneşti” dedicat creaţiei muzicale feminine româneşti susţinut de Diana Jipa – vioară şi Ştefan Doniga – pian;

– de la ora 21:00, o seară a Prieteniei Româno-Albaneze.

* În Piaţa Festivalului (de lângă Ateneul Român) se transmit live concertele de la Ateneul Român (de la ora 17:00) şi Sala Palatului (de la ora 19:00), iar de la ora 19:00 susţin recitaluri elevi ai liceelor de muzică din Bucureşti.

MUZICĂ. ALTE EVENIMENTE

* La Sala Polivalentă este programat, de la ora 19:00, un concert susţinut de trupele de K-Pop originare din Coreea de Sud: IMFACT, MustB, RaNIa şi DIP MX.

* La terasa Berăriei H, în cadrul Romanian Nights, Joy Band cântă muzică românească, de pe la ora 21:30.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.