Exclusiv Bucuresti FM-Serviciile de Ambulanță vor picheta Parlamentul, Ministerul Sănătății și Guvernul României

Federația Națională Sindicală Ambulanța din România (F.N.S.A.R) a hotărât la întâlnirea din 30 august începerea pichetării Parlamentului României, Ministerului Sănătății și a Guvernului României în fiecare marți și miercuri pe durată nedeterminată, de la finalul acestei luni,  pentru rezolvarea cererilor angajaților din cadrul Serviciilor de Ambulanță.

Cererile privesc salarizarea, statutul personalului dar și rezolvarea deficitului de personal etc.

Secretar general F.N.S.A.R., Ghilea Rareş, Sindicatul Ambulanţa, Cluj:

“Am hotărât aceste demersuri deoarece anumite cerințe ale noastre de-a lungul anilor nu au fost rezolvate.

Printre acestea se numără  lipsa de personal care s-a acutizat.

Cele  200 de posturi primite, la nivel național, nu sunt suficiente.

100 de posturi  pentru București, nu-i ajută foarte mult.

La  3 milioane de solicitări pe an și 11 420 de angajați, cu tot cu TESA și mecanici, nu putem să facem față și cresc și timpii de așteptare.

Cele 200 de posturi vor fi scoase la concurs în luna septembrie, atât în țară cât și în București: 100 pentru SABIF, unde deficitul de personal este cel mai grav, raportat la numărul de locuitori și solicitări și 100 pentru celelalte județe.

Dacă județul Cluj a primit două posturi, sunt județe care n-au primit niciun post și deficitul rămâne tot undeva la nivel național la 50 la sută din personalul operativ.

Noi am avut o înțelegere cu ministerul, indiferent cine a fost ministru, să scoată la concurs împreună cu DSU, câte 500 de posturi anual, să ne recuperăm cele 3000 de posturi pierdute în perioada 2010- 2012.

Acum  așteptăm și nu reușim să le recuperăm.

Nu le-am cerut toate odată, la nivel național câte 500 de posturi anual și de cinci ani de zile nu am reușit.

Asta este o nemulțumire mare deoarece timpii de așteptare de solicitare la cod galben și chiar și verde (la colici renale foarte dureroase ajungem la oră, o oră și ceva chiar două ore) este mare.

Și, normal, populația are alte așteptări de la noi. În plus se fac ore de gardă și personalul e din ce în ce mai obosit să acopere acest deficit.

E  un serviciu stresant.

Unitățile de Primiri Urgențe  sunt supraaglomerate, și am zis că totuși, cumva, acum, că am primit o parte din mașini, ar trebui și personal.”

Statutul personalului

“Statutul e foarte important pentru că ne reglementează activitatea. Dacă se întâmpla o nenorocire, Ministerul Sănătății nu are pârghii prin care să spună <<rămâneți încă 12 ore să acoperiți zona calamitată>>.

S-a prăbușit un avion, să spunem. Ca să rămână personalul în continuare. În plus ne protejează pe noi: starea de sănătate a personalului din serviciile de ambulanță s-a degradat foarte mult.

Hipertensiune, probleme la coloana, în ultimul timp foarte mulți și cu probleme tumorale, starea de  oboseală accentuată… acest statut într-un fel ne protejează.

Din  moment ce statul român are cerințe, să zicem, ca și de la niște militari față de noi…

Între militari și noi cerințele sunt ca pentru niște militari dar drepturile nu sunt aceleași.

În  primul rând, acel statut ne reglementează activitatea și protejează și personalul nostru. Statutul are 28 de pagini și este afișat pe transparență decizională la camera Deputaților,  de trei ani, la Comisia de sănătate. Acesta a trecut de Senat și a suferit mai multe modificări.”

Salarizarea

“Salarizarea este o problemă foarte mare pentru operatori și pentru TESA,  pentru că este lăsată în aer și noi depindem foarte mult de ei.

Sunt persoane care asigură finanțarea.  Ne  dau liniștea că noi, personalul operativ ne putem desfășura activitatea, liniștea financiară.

Că ne asigură necesarul din punct de vedere financiar pentru a putea achiziționa medicamente, să știm că avem în mașină tot ce ne trebuie.

Este  un aspect foarte important pentru că noi ne bazăm pe ei și totul e să fie plătiți că niște profesioniști că, dacă nu, merg în privat.

Adică eu știu că mașina mea corespunde dacă mecanicul este profesionist și nu am probleme. Un  alt exemplu: dacă nu avem apă caldă să curățăm mașina să dezinfectăm, nu e bine. Sunt multe aspecte care în plus ne dau liniștea că putem să ne desfășurăm activitatea la parametri normali.

Acum  am hotărât că vom începe o pichetare la cele trei puncte pe care le-am menționat.

 Vom  obține o autorizație pentru protest. Constituția României ne dă voie.

Autoritățile  vor fi informate cu 24 de ore înainte( jandarmeria, poliția) pentru ce dorim noi să facem.

Pentru  început vor fi persoane, să zicem din regiunea nord-vest. Vor  veni și vor picheta și după aia vom face un program.

Deocamdată  să vedem cum obținem acele aprobări și dorim să începem cu ultima săptămână din septembrie.

La  populație ne gândim în primul rând.

Nu  vrem să golim stația de ambulanță și să afectăm  populația.

Vor  veni cei care sunt în concediu sau în tură liberă. Nu  vom diminua capacitatea operativă. Nici n-am gândit la așa ceva.

Sunt lucruri minore, care sunt negociate. Impactul  bugetar este calculat.

Avem  nevoie de o semnătură, două pe care sperăm să le obținem. Nu  e ceva care nu poate fi realizat.

Cu  cele 3000 de posturi pe care le-am cerut ajungem undeva la 75 la sută, care de principiu ar fi ok.”

Secretar general F.N.S.A.R., Ghilea Rareş, Sindicatul Ambulanţa, Cluj.

FNSAR este o organizaţie sindicală cu personalitate juridică la nivel naţional, care este formată din organizaţii sindicale judeţene din cadrul Serviciilor de Ambulanţă, constituite în FEDERAȚIA SINDICALĂ cu un statut propriu şi conducere proprie aleasă prin congres naţional o dată la patru ani cu sediul în Bucureşti conform Statutului. Membrii de sindicat care fac parte din FNSAR sunt din toate profesiile din cadrul Serviciilor de Ambulanţă cum ar fi: medici, asistenţi medicali, ambulanţieri, operatori registratori de urgenţă, TESA, întreţinere auto, personal auxiliar, etc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.