„G”, titlul monogramă sau misterele din spatele unei singure litere

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita, mai ales daca va place istoria si misterele din spatele lucrurilor cu aparenta banala sau dimpotriva cu una maiestoasa, este “G” scrisa de Daniel Sanchez Pardos si apărută în traducere romanească la editura RAO. Numele original al cărții, în spaniolă este ”O misterioso senhor G„, ”G” fiind o conspiratie care ascunde un pericol de moarte. Si totul se petrece într-o Barcelona, pe care autorul o descrie ca find ”singurul oras din lume unde bunicii visau să dea foc bisericilor iar nepotii să facă bani”. De altfel, cartea se deschide cu descrierea unui incendiu în plin centru orasului, aproape de celebra -astăzi- arteră Rambla. Evenimentul face ca circulatia tramvaielor cu cai să se oprească dar mirosul de fum trezeste sentimente diferite călătorilor care sunt nevoiti să coboare și să caute alte mijloace de transport. Desi li se spune sa părăsească vehiculul în ordine tot are loc o busculadă. Unii nu se simt bine din cauza fumului in vreme ce alții se simt din nou purtati cu ani in urmă când erau tineri, îndrăzneți și puși pe fapte mari. Sigur, aceste fapte mari nu erau întotdeauna și fapte neapărat bune.

Aici se vor întâlni si cei trei protagonisti ai romanului lui Pardos: Gabriel Camarasa, un tânăr care în octombrie 1874 se întorsese la Barcelona după mai multi ani petrecuți alături de familia sa într-un lung exil la Londra. Acesta se va împrieteni cu student în anul doi la Arhitectură, Antoni Gaudi, un tânăr extreme de talentat, interesat în același timp de chestiuni ezoterice și care avea și legături cu clasele de jos ale societății alături de care se bănuia că ar pune la cale acțiuni misterioase.

Amândoi par a fi fermecati de Fiona Begg, o frumoasă jurnalistă care lucrează la ziarul al cărei proprietar este tatăl lui Gabriel. Insă lucrurile iau o cu totul alta intorsătură atunci cand cadavrul unui dușman al tatălui său este găsit într-o pensiune lugubră. Toate indiciile duc către capul familiei Camarasa, posesor al unui ziar de senzație. Gabriel își dă seama că de fapt nu știa mai nimic de mașinațiunile politice în care era implicat tatăl său și nici despre adevăratele afaceri ale acestuia. Cei trei prieteni Gabriel , Antoni și Fiona se transformă într-un trio de detectivi care va pătrunde fără să bănuiască într-o lume de pericole si amenințări dar si tentații. Va rezista rezista oare prietenia lor in aceste condiții? Și mai ales ce vor descoperi cei trei tineri?

Romanul lui Daniel Sanchez Pardos-de altfel foarte bine documentat- reușește să îmbine într-un mod spectaculos suspansul cu narațiunea, reușind astfel să mențină o tensiune constantă pe tot parcursul cărții, ceea ce face ca lectura să fie captivantă.

Insă toate acestea va las sa le descoperiti singuri atunci cand veti citi cartea pe care nu o veti mai lasa din paman până când nu veți întoarce și ultima pagină

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.