Bine de citit: Omega (The Status Civilization)

Gurile rele ar spune că Robert Sheckley își chinuie, ba chiar își torturează personajele, dar eu cred că gurile rele nu prea sunt atente la ce citesc. Robert Sheckley le creează personajelor sale anumite… dificultăți, sunt de acord, dar face asta întru folosul cititorului, care va descoperi că la sfârșit, indiferent de greutăți, binele va învinge întotdeauna (cu excepția situațiilor în care binele nu reușește să învingă). Spre exemplificare, să-l luăm pe Will Barrent, eroul romanului “Omega”. Încă din primele pagini, Sheckley îi oferă lui Will suficiente șanse pentru a răzbi (e îmbrăcat cu haine) și nu consider că îi ia mare lucru (în afară de tot ce are, inclusiv memoria și libertatea).

Păi, cam asta ar fi.

Dacă cineva consideră că nu prea ar fi doar cam asta, atunci aș putea veni cu încă un argument ce dovedește compasiunea, altruismul și de ce nu, dragostea lui Sheckley pentru personajele sale literare. Aș putea veni cu argumentul respectiv, dar nu vin, pentru că deocamdată nu-mi trece niciunul prin minte.

…Și un ultim mic amănunt. Pe planeta penitenciar Omega, unde crima este principalul mijloc prin care se avansează ierarhic, Will Barrent se pricepe foarte bine să se lupte…

Nota acordată romanului: 10

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.