Prima seară a concursului Cerbul de Aur

Foto: Razvan Petre

Seara a fost deschisă de Zoli Toth, care a pregătit un moment inedit alături de ansamblul de percuţie Cantus Mundi. Sunete din diferite zone ale ţării, emise de obiecte transformate în „instrumente” neconvenţionale au compis show-ul special creat pentru Cerbul de Aur şi au adus întreaga Românie şi valorile sale autentice pe scena de la Braşov. În imaginile proiectate pe scena au aparut şi Ivan Patzaichin şi Ianis Hagi.

În premieră, aseara, Cerbul de aur a reunit trei artişti tineri: Laura Bretan, Ester Peony şi Olivier Kaye, au cântat împreună pe scena de la Brasov intr-un moment unic, aplaudat indelung de catre spectatori.

Recitalul serii a fost susţinut de Ştefan Bănică, alături de Rock’n roll band, grupul vocal The 50’s şi doi invitaţi surpriză – Cabron şi Pasha Man.

Din culisele Cerbului de Aur: Cum şi-au ales concurenţii melodiile

Ieri, în prima seară de concurs – şase artişti au interpretat melodia ȋn limba română, iar şase o piesă din repertoriul propriu, urmând ca vineri, în cea de-a doua seară a concursului, după acelaşi algoritm, ceilalţi şase finalişti să interpreteze melodia ȋn limba română, respectiv pe cea din repertoriul propriu.

Repetiţiile cu orchestra condusă de Ionel şi Andrei Tudor au decurs bine, dar artiştii străini se tem că emoţiile i-ar putea face să uite versurile melodiilor în limba română. Pentru a face faţă competiţiei, au făcut meditaţii cu profesori de limba română sau au căutat pronunţia cuvintelor pe Google.

Syuzanna Melqonyan, din Armenia şi Sara De Blue, din Austria, au ales melodii din repertoriul Deliei. Syuzanna va cânta „Pe aripi de vânt”, iar Sara De Blue, „Ce are ea”. Artista austriacă a îndrăgit melodia de cum i-a înţeles mesajul. „Iniţial, m-a atras aranjamentul muzical, iar apoi versurile şi modul în care am rezonat cu ele. Consider că Delia este foarte talentată”, spune Sara. Ca să se pregătească, ea a apelat la ajutorul unei prietene din România.

Tamara, din Georgia, s-a regăsit în melodia „De la capăt”, a trupei Voltaj. „Prima dată am remarcat linia melodică, pentru că este foarte frumoasă şi uşor de memorat. Apoi, când am văzut videoclipul şi am tradus versurile, am realizat că are un mesaj care seamănă cu situaţia din Georgia, unde mulţi oameni pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă. A fost o alegere frumoasă, dar şi dificilă”, a spus Tamara. Artista din Georgia spune că i-a fost greu să înveţe limba română, aşa că a ascultat piesa non-stop.

Pentru concurenţii din România şi Republica Moldova limba nu a fost un obstacol, au ales melodiile pe care le îndrăgesc, dar în variante proprii de interpretare. Au avut însă emoţii în prima seară de concurs, pentru că se aşteaptă ca juriul să fie exigent. „Cred că pentru juriu contează mult ceea ce transmiţi. Cu siguranţă, punctajul se va baza pe tehnică, pronunţie, dar şi pe mesaj”, a spus Florin Răduţă (România). El speră să surprindă cu piesa „Dragostea rămâne” (Andra). „M-am gândit la două melodii: Cât de frumoasă eşti şi Dragostea rămâne. Am zis să o aleg pe cea la care nu se aşteaptă nimeni. Melodia Andrei este însă schimbată, cu ajutorul lui Andrei Tudor, care este extraordinar”.

Anna Odobescu, din Republica Moldova a cântat melodia „Un actor grăbit” (Laura Stoica). „Este una dintre piesele mele favorite. O melodie frumoasă, la fel de cunoscută în România şi în Republica Moldova”, spune artista.

Ceilalţi şase concurenţi – Alfie Arcuri (Australia), Cynthia Verazie (Cipru), Veronica Liberati (Italia), Eliza  G (Italia), Ralfs Eilands (Letonia), Renate (România) – au interpretatcâte o melodie din repertoriul propriu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.