Sao Paulo afectat de incendiile de vegetație care au loc în Pădurea Amazoniană

În oraşul brazilian Sao Paulo s-a făcut întuneric în plină zi. Timp de o oră, luni după amiază, cerul din Sao Paulo a fost întunecat de fumul gros produs de incendiile de pădure din statele federale Amazonas şi Rodonia, situate la o depărtare de peste 2.700 de km.

Incendiile au apărut de la începutul lunii iulie, în Amazonia. Atunci au fost distruse aproximativ 1000 de hectare dintr-o rezervaţie naturală situată la graniţa cu Bolivia. Fumul produs de aceste incendii s-a adunat în nori denşi care acoperă zone întinse, de aproape 1,2 milioane de kmp (dublul suprafeţei Franţei) potrivit unui cercetător de la NASA, punând în pericol sănătatea locuitorilor.

Incendiile din Amazonia sunt provocate din cauza secetei dar și a defrişărilor prin arderea vegetaţiei.

Potrivit Institutului naţional de cercetare spaţială (INPE), defrişările au crescut de patru ori în luna iulie 2019 faţă de cele din aceeaşi lună a anului trecut.

Pe Twitter, internauţii îi reproşează preşedintelui brazilian, un climato-sceptic declarat, că nu ia măsuri împotriva acestor incendii de pădure. Drept reacţie, Jair Bolsonaro a insinuat miercuri că este posibil ca ONG-urile să fi dat foc pentru a „atrage atenţia” asupra suspendării de către Brazilia a subvenţiilor pentru prezervarea pădurilor tropicale considerate un adevărat „plămân al planetei”.

De-a lungul istoriei, pădurea amazoniană a rezistat destul de bine incendiilor datorită umidităţii sale, dar acest fenomen este pe cale să se inverseze.

De mai multe săptămâni, hashtag-ul #PrayforAmazonia este în top-ul tendinţelor pe Twitter, cu 150.000 de postări.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.