Bine de citit: ”Foc în adânc”

Sursa foto: Andra Radu

Romanul lui Vernor Vinge este… total. De fapt, v-aș fi spus că e cea mai bună lucrare space opera peste care am dat… dacă nu aș fi citit în urmă cu ani “Steaua Pandorei” de Peter F. Hamilton, acel roman uluitor care face întreaga serie “Star Wars” să pară un ghid de utilizare pentru claustrofobi.

Bun, “Foc în adânc” nu acoperă întreg universul, dar autorul nici nu își propune acest lucru.

Vernor se ocupă metodic “doar” de galaxia noastră. O măsoară, o cântărește, o stratifică, o dilată, o contractă și o populează după bunul său plac. Iar noi, pământenii, prin gratitudinea autorului, vom avea un rol determinant în marile evenimente ale viitorului.

Vom reuși să ieșim din zona Adâncurilor Negânditoare (se pare că în prezent ne aflăm în interiorul acestei zone galactice, unde inteligența maximă nu poate atinge decât stadiul de imbecilism, dar vizionarul Vernor ne ajută să ieșim de aici), ne vom avânta în Zona Lentă și apoi mai departe, în Exterior, după care, cândva, poate vom atinge și Transcendentul… (deși momentan avem așa, cum să-i spun… o stare de împlinire în Adâncurile Negânditoare și, mulțumim de întrebare, de fapt ne simțim foarte bine aici…)

Nota acordată romanului : 10

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.