Cafeaua de după-amiază nu afectează somnul!

Foto: Adriana Baciu

O ceașcă de cafea, consumată cu până la patru ore înainte de a merge la culcare, nu va afecta odihna de peste noapte, sunt de părere oamenii de știință americani.

Cercetătorii au monitorizat 785 de voluntari pe parcursul a 5.164 de zile, înregistrând nivelul consumului de cafeină, alcool și nicotină. Ei au monitorizat calitatea somnului folosind brățări senzoriale.

Conform rezultatelor, cafeaua nu a afectat calitatea somnului, spre deosebire de alcool și țigări. Fumătorii au dormit în medie cu 42 de minute mai puțin decât nefumătorii.

”Având în vedere importanţa unui somn de calitate pentru sănătatea publică, dar şi utilizarea pe scară largă a alcoolului, nicotinei şi cofeinei, relativ puţine studii au investigat în detaliu asocierea dintre consumul de substanţe în timpul serii şi parametrii somnului. (…) Nicotina şi/sau alcoolul consumate în termen de patru ore înainte de culcare au avut ca efect o continuitate precară a somnului în comparaţie cu neutilizarea lor seara. Nu am observat o asociere între ingestia de cofeină cu patru ore înainte de culcare şi vreunul dintre parametrii somnului. A fost o surpriză pentru noi. Rezultatele susţin importanţa recomandărilor privind somnul şi sănătatea care promovează restricţionarea nicotinei şi a alcoolului seara”, a explicat dr. Christine Spadola de la Florida Atlantic University.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.