ANRE bagă ELCEN în faliment?!

Printr-un comunicat de presă, Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Electrocentrale București SA (ELCEN) se tânguiește că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar obliga ELCEN să vândă energia termică și electrică la un preț mai mic decât costul de producție. Acest tarif impus de către ANRE ar afecta în mod semnificativ afacerile ELCEN și ar duce la falimentul producătorului de energie termică și electrică, afirmă Sierra Quadrant.

Administratorul judiciar al ELCEN susţine că, în prezent, prin nerecunoașterea unor costuri reale și evidente, politica ANRE, cu privire la costurile înregistrate de producători, influențează decisiv procesul de aprobare a prețurilor de vânzare reglementate pentru energia termică și cea electrică.

”Această abordare care sfidează logica economică nu poate conduce, în cazul oricărei societăți, dar mai ales al uneia aflată în plin proces de reorganizare, decât la un singur rezultat: falimentul”, afirmă comunicatul de presă al Sierra Quadrant.

Cele două componente principale de cost care ar fi subevaluate de către ANRE, ar fi cheltuielile cu achiziția certificatelor de CO2 și cheltuielile cu combustibilul.

Cât costă certificatele de CO2

În privința cheltuielilor cu achiziția certificatelor de CO2, concomitent cu reducerea numărului de certificate acordate gratuit ELCEN, prețul acestor certificate ar fi crescut considerabil în 2018.

Astfel, pe piața internațională, pe platforma EEX (cea mai mare piață a carbonului din lume) prețul a ajuns de la 8,70 Euro/certificat în luna ianuarie, la 23,53 Euro/certificat în luna decembrie.

”Pe piața internă, în semestrul II din 2018, costul cu achiziționarea unui certificat CO2 a depășit pragul de 25 Euro/certificat (respectiv, 25,19 Euro)”, spune administratorul judiciar al Electrocentrale București SA.

Potrivit Sierra Quadrant, ANRE ar intenționa să ia în calcul, în cadrul structurii de cheltuieli, un cost de numai 15,5 Euro/certificat, mult subevaluat în raport cu realitatea, în condițiile în care un preț estimat în cadrul licitației pe platforma Bursei Române de Mărfuri este de 25 Euro/certificat.

”În anul 2019, ELCEN trebuie să achiziționeze 2.146.318 certificate CO2, aferente atât producerii energiei termice, cât și electrice. Numărul certificatelor alocate gratuit pentru 2019 este de 513.300, ceea ce înseamnă că rămâne un necesar de 1.632.731 de certificate CO2 care vor trebui achiziționate la prețul de piață”, se jeluiește Sierra Quadrant.

Un calcul elementar arată că, la prețul impus de ANRE de 15,5 Euro/certificat, costurile de producție recunoscute pentru ELCEN ar urma să fie de 25,30 milioane euro, comparativ cu costul real de 40,81 milioane euro, rezultat în urma achiziției certificatelor la prețul prognozat de 25 Euro/certificat.

Cât costă gazul ars de către ELCEN 

În cazul cheltuielilor cu combustibil, ELCEN are contractată. încă din 01.10.2018. întreaga cantitate de gaze necesară până la 30.09.2019.

Costul final pentru această cantitate, rezultat din prețul negociat cu furnizorul ROMGAZ la care se adaugă și tariful de înmagazinare, este considerabil mai mare decât cel de 68 de lei /MWh (prevăzut în OUG 114/2018). Cu toate acestea, prețul de referință al gazelor utilizat de ANRE, în formula de calcul pentru stabilirea prețurilor reglementate pentru energie electrică și termică, este considerat cel de 68 de lei/MWh.

”Subliniem faptul că, în mod paradoxal, tot ANRE este instituția care a interpretat prevederile OUG 114/2018 în sensul că toate contractele de comerciale de gaze naturale, încheiate înainte de 28.12.2018, rămân în vigoare până la finalizarea perioadei de valabilitate a acestora. Astfel, pe de-o parte, ANRE recunoaște valabilitatea contractelor aflate în derulare, iar pe de altă parte refuză să ia în calcul prețurile prevăzute în aceste contracte, utilizând în formula de calcul exclusiv prețul prevăzut în OUG 114/2018’’, se lamentează comunicatul Sierra Quadrant.

Întrebările unui om obișnuit 

Citind despre cum ANRE s-ar pregăti să bage ELCEN direct în faliment, orice om cuminte nu poate să nu își pună anumite întrebări îndreptățite.

În primul rând, este lamentarea administratorului judiciar al Electrocentrale București SA un proces de intenție, fiindcă știe el ce are de gând să facă ANRE?! Pentru că, deocamdată, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a emis nici un ordin privind costul de producție recunoscut pentru ELCEN.

Apoi, nu se tot spune ce mult plătește ELCEN-ul pentru acele certificate de CO2, al căror preț a ajuns la 25 de euro/ certificat/ lună?!

Ce nu ni se spune este ce reprezintă acele certificate. Reprezintă taxa pe care o plătește Electrocentrale București SA pentru poluarea pe care o generează instalațiile sale vechi, cu randament scăzut.

Deci, certificatele de CO2, pe care ELCEN trebuie să le plătească atât de scump, reprezintă măsura incapacității manageriale de a retehnologiza ELCEN-ul, care a rămas cu cazanele lipsite de randament și poluante din anii ’60-’70!

În fine, nu poți să nu te întrebi de ce s-a grăbit ELCEN să contracteze cu ROMGAZ, încă de la 1.10.2018 întreaga cantitate de gaze necesară până la finele lui septembrie anul acesta, când ambele companii sunt de stat și se află sub oblăduirea Ministerului Energiei?!

Oare pentru că se știa că OUG 114/2018 va fi emis de către Guvern, prin care se va plafona prețul gazelor naturale pentru populație și CET-uri?! Să fie, oare, vorba despre un ultim tun al unor băieți deștepți din energie?!

În fine, aceste strigăte de durere ale administratorului judiciar al Electrocentrale București SA, înaintea emiterii unui ordin al ANRE, privind prețul gigacaloriei produse de către ELCEN, seamănă cu acea tactică a unui bătăuș care strigă cât îl ține gura ”nu mai da, mă”, în timp ce își burdușește victima de pumnii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.