Ambrozie electorală, în Sectorul 1 … ?!

Sursa foto: Radio Romania Constanta

Doi consilieri locali PNL s-au prezentat, astăzi, la sediul din Banu Manta al Primăriei Sectorului 1, ducând în brațe buchete de ambrozie.

Gestul celor doi, care erau însoțiți de către președintele PNL Sector 1, ar fi dorit, zice-se, să tragă un semnal de alarmă privind lipsa de preocupare a edilului Daniel Tudorache în direcția aplicării Legii 62/2018 care se referă la combaterea ambroziei.

Numai că, dacă ne aplecăm asupra Legii62/2018, adoptată de către Parlamentul României la inițiativa unor deputați și senatori liberali, vom constata că această reglementare este una ce vorbește despre avertismente, amenzi și comisii mixte, fără a pune la îndemâna autorităților locale un instrument eficient cu care să-i oblige pe proprietari să îndepărteze buruiana de pe terenurile lor.

Astfel, autoritățile locale au, potrivit Legii 62/2018, obligația de a inventaria terenurile pe care crește ambrozia, de a-i soma pe proprietari să îndepărteze buruiana și, apoi, dacă aceștia nu se conformează, actul normativ instituie obligația primăriilor de a-i amenda pe proprietarii terenurilor.

Primăria Sectorului 1 și-a îndeplinit obligațiile legale ce decurg din Legea 62/2018, a inventariat terenurile cu ambrozie și a dat peste 100 de avertismente și amenzi proprietarilor acestora.

Numai că avertismentele și amenzile nu stârpesc ambrozia.

Ar fi fost mult mai folositoare o reglementare care să le permită primarilor să intervină pe terenurile private, pentru a îndepărta buruiana dăunătoare sănătății oamenilor, urmând să recupereze banii publici cheltuiți de la proprietarii terenurilor respective, spune Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1.

Mai mult decât atât, nici consilierii locali ai PNL, deși dețin, împreună cu cei ai USR, majoritatea în Consiliul Local al Sectorului 1, nu au promovat vreun proiect de hotărâre prin care să permită intervenția mai eficientă pe terenurile unde crește ambrozia, acuză edilul din Banu Manta.

Daniel Tudorache consideră că, în aceste condiții, gestul de astăzi al celor doi consilieri locali a fost unul electoral, o vizită electorală cu buchete de ambrozie.

„Astăzi am primit, la sediul Primăriei Sectorului 1, o vizită mai puțin obișnuită: președintele PNL Sector 1, însoțit de doi consilieri locali din cadrul aceluiași partid au venit să ne certe că nu luăm măsuri de combatere a răspândirii ambroziei, acuzându-ne, totodată, că nu punem în aplicare o lege adoptată în acest sens de parlament, la inițiativa PNL.

La prima vedere, prin această vizită, colegii de la PNL vor să arate că le pasă de sănătatea locuitorilor Sectorului 1.

De ce nu-i cred?

Așa cum în Consiliul Local ei resping pe bandă rulantă, fără argumente, proiecte de hotărâri de consiliu esențiale pentru cetățeni, tot așa se întâmplă și în acest caz, în care grija pentru cetățean rămâne doar la nivel declarativ. Așa cum singuri se laudă, la inițiativa deputaților și senatorilor PNL, a fost adoptată Legea 62/2018, privind combaterea ambroziei.

Toate bune și frumoase, numai că în realitate, prin acest act normativ, practic nu se urmărește combaterea răspândirii ambroziei, ci amendarea cetățenilor pe ale căror terenuri crește această buruiană nocivă.

Este de fapt o lege goală de conținut, care nu oferă autorităților locale pârghii reale de a opri răspândirea ambroziei.

Prin acest act normativ avem obligația să inventariem terenurile pe care există ambrozie, să somăm proprietarii să ia măsuri și, în cadrul unei comisii mixte, din care și noi facem parte, să-i amendăm pe cei care nu se conformează, lucruri pe care le-am făcut deja. Voi reveni cu amănunte legate de numărul de terenuri identificate, numărul de somații trimise și numărul de  amenzi aplicate.

Dar ambrozia nu dispare prin somații și amenzi, pe care de multe ori proprietarii de terenuri nici nu le plătesc.

„Dacă vă păsa într-adevăr de sănătatea locuitorilor, ați fi putut iniția un proiect de hotărâre de consiliu local care să încerce să corecteze această lege făcută pe genunchi, goală de conținut. În lipsa unui astfel de act normativ, inițiativa  de astăzi a colegilor de la PNL este doar o vizită electorală cu buchete de ambrozie”, a declarat Daniel Tudorache pentru București FM.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.