Studiu: Cafeaua consumată cu patru ore înainte de culcare nu perturbă somnul

Foto: Adriana Baciu

Cafeaua sau ceaiul consumate cu patru ore înainte de culcare nu afectează somnul, arată un studiu citat de Press Association și publicat de Agerpres.

Un grup de cercetători de la Florida Atlantic University şi Harvard Medical School a monitorizat consumul de cofeină, alcool şi nicotină în rândul a 785 de voluntari şi a comparat jurnalele zilnice ale acestora legate de somn şi datele înregistrate de senzorii purtaţi la încheietura mâinii.

Aproximativ 40% dintre subiecţi au consumat cofeină în cel puţin o seară pe perioada studiului desfăşurat, în medie, pe parcursul a 6,7 nopţi.

Studiul a descoperit că, în timp ce nicotina şi alcoolul au perturbat somnul – o ţigară fumată la ore târzii privându-i de 42 de minute de somn pe cei cu insomnii – cofeina nu a avut un astfel de efect.

”Acest studiu reprezintă una dintre cele mai de amploare examinări longitudinale cu privire la asocierea consumului de alcool, cofeină şi nicotină în timpul serii, cu rezultate asupra somnului măsurate în mod obiectiv. Nicotina şi/sau alcoolul consumate în termen de patru ore înainte de culcare au avut ca efect o continuitate precară a somnului în comparaţie cu neutilizarea lor seara. Nu am observat o asociere între ingestia de cofeină cu patru ore înainte de culcare şi vreunul dintre parametrii somnului”, a explicat cercetătoarea.

Nicotina a fost substanţa cu cel mai semnificativ efect negativ asupra somnului, conform studiului. A fost consemnată o interacţiune semnificativă statistic între consumul de nicotină seara şi insomnie în raport cu durata somnului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.