Viorica Dăncilă a declarat război criminalităţii din România!

Foto: Agerpres/Silviu Matei

”România trebuie să depăşească foarte repede această criză a autorităţilor răspunzătoare de siguranţa cetăţeanului!”, a afirmat, în această seară, la Palatul Victoria, Viorica Dăncilă.

Premierul României, a declarat război criminalităţii și a solicitat clasei politice să se implice în lupta împotriva acestui fenomen.

Viorica Dăncilă a prezentat un sumar al măsurilor luate în ultimele zile în cazul Caracal:

1. A fost demisă conducerea instituţiilor implicate în proces, şi au avut loc demiteri pe întreg lanţul de acţiune şi decizie. Şeful STS şi ministrul Afacerilor Interne au demisionat, de asemenea.

2. Am cerut încă din primele ore ca ministrul de Interne să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal ancheta. S-au mobilizat toate resursele necesare pentru o muncă de analiză temeinică.

3. Am cerut MAI un raport minut cu minut al întâmplărilor, pentru aflarea adevărului, discutarea cazului în CSAT şi luarea măsurilor urgente.

4. Am cerut o şedinţă de CSAT cât mai repede posibil. Analiza raportului MAI şi a luării deciziilor în ceea ce priveşte STS în acest caz a fost încă de la început obligatorie.

5. Am decis încă de sâmbătă înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional condus de domnul Raed Arafat, cu competenţe de analiză şi elaborare a unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat. Au existat deja întâlniri ale grupului de lucru, în urma cărora s-a elaborat un plan de direcţii, care urmează a fi discutate pentru implementare.

6. Am hotărât să solicit convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară ca Executivul să le implementeze prin ordonanţă de urgenţă.

7. Am trimis Corpul de control al Prim-ministrului într-o anchetă specială în ceea ce priveşte activitatea poliţiştilor 112 şi în maxim o săptămână voi avea un raport. Când vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului, este obligatoriu ca organele de justiţie să acţioneze. Cei vinovaţi trebuie să suporte implicaţiile legale.

8. L-am propus pe domnul Mihai Fifor pentru preluarea interimatului la Ministerul de Interne. L-am mandatat să pornească o serie de controale în toate inspectoratele de poliţie judeţene din ţară. Am cerut declanşarea unei operaţiuni de reinstaurare a ordinii publice, creşterea efectivelor, reintroducerea postului de sectorist, mai mulţi agenţi de poliţie în spaţiile publice, în permanenţă.

9. Am solicitat, de asemenea, un raport al tuturor cazurilor de răpire existente în ţară, în acest moment, la poliţie. Acord o maximă atenţie acestui subiect şi voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare, într-un cumul de eforturi, pentru soluţionarea imediată a acestor cazuri.

10. Am cerut crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ şi am dispus monitorizarea lor în permanenţă. Ne axăm pe prevenţia recidivelor şi de aceea ne vom concentra pe monitorizarea continuă a acestor cazuri unde a existat un precedent.

Premierul a arătat că România traversează o criză a instituțiilor responsabile cu siguranța cetățeanului și a invitat responsabilii politici să se alăture într-un război împotriva criminalității, alături de organizațiile nonguvernamentale.

Viorica Dăncilă a mai declarat că românii nu trebuie să se teamă, întrucât ţara noastră nu aparţine „criminalilor, violatorilor, pedofililor sau traficanţilor de persoane”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.