A doua Ședință extraordinară a Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112

Astazi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc cea de a doua Ședință extraordinară a Comitetului Interministerial privind sistemul apelurilor de urgență 112.

În ședința de astăzi, secretarul de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat a supus analizei stadiul îndeplinirii măsurilor stabilite în ședința de ieri, 30 iulie, respectiv a propunerilor de modificare a OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență, propuneri de completare a raportului de informare a prim- ministrului Guvernului României, completarea și explicitarea, de către STS, a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin utilizarea tehnologiei AML, chiar și în condițiile implementării acesteia.

Conform celor expuse, comitetul a considerat că sunt necesare modificări asupra prevederilor OUG 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență precum și ale OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Astfel, până la data de 2 august a.c., Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, cu sprijinul celorlalte entități implicate, va prezenta nota de fundamentare și proiectul de modificare a OUG 34/2008 care va viza, în principal,  -modalitatea de gestionare a datelor de identificare a utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă,

-obligațiile operatorilor de telefonie mobilă,

– accesul agențiilor specializate la date de identificare a localizării apelantului doar în situații de urgență,

-posibilitatea accesării altor date relevante (doar în operațiunile de căutare-salvare),

prezumarea consimțământului clientului  pentru localizare în contextul apelării numărului de urgență unic 112.

 

De asemenea, discuțiile purtate au vizat și situațiile de mobilitate a persoanelor aflate în proximitatea granițelor țării și modalitatea de localizare, după trecerea frontierei de stat.

 

Totodată,  s-a considerat a fi necesară identificarea unei soluții în vederea consilierii apelanților în situații de urgență, din punct de vedere psihologic și nu numai.

 

Vineri, 2 august a.c., va fi analizată o primă formă a raportului de informare a prim ministrului, întocmit prin valorificarea tuturor concluziilor rezultate din activitatea Comitetului în aceste zile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.