Dezvăluiri fierbinți: Primăria Capitalei și RADET duc, în aceste zile, o bătălie aprigă pentru căldura de la iarnă!

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Primăria Municipiului București și RADET duc lupte grele pentru ca bucureștenii să beneficieze de plafonarea, de către Guvern, a prețului gazelor pentru populație!

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a dezvăluit, astăzi, pentru București FM, situația paradoxală în care se află bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire și Municipalitatea.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Astfel, deși, la finele lunii martie, Guvernul decis modificarea OUG 114/2018, astfel încât prețul gazelor din producție internă să fie plafonat la 68 de lei pe MWh pentru consumatorii casnici și CET-urile care livrează agent termic populației, ceea ce a dus la o scădere cu circa 30 de lei a prețului gazului natural, această scădere nu se regăsește în prețul gigacaloriei produse de către ELCEN și vândute către RADET.

Prețul gazelor naturale are o pondere de circa 80% în costurile de producție ale ELCEN. Dar ei invocă prețul certificatelor de CO2.

”Noi, Primăria Capitalei și RADET, credem că „acest bulgăre de bani”, reprezentând influența scăderii prețului gazelor naturale, trebuie să se rostogolească până la capăt, până la consumatori”, a explicat Burghiu.

Șeful de la RADET spune că, în cadrul întâlnirilor de la ANRE cu reprezentanții Ministerului Energiei și ai ELCEN, Primăria Capitalei și RADET au avertizat că, în cazul în care prețul gigacaloriei nu se va reduce, se poate ajunge până la proteste de stradă.

„Le-am spus celor de la ANRE, Ministerul Energiei și ELCEN că nu credem că bucureștenii trebuie să plătească pentru incapacitatea managerială de a face investiții în capacități de producție nepoluante„, a declarat Alexandru Burghiu pentru București FM.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

Șeful RADET spune, însă, că ar fi primit asigurări că, înainte de debutul sezonului de încălzire din acest an, ANRE va emite o reglementare privind scăderea prețului de producție a gigacaloriei, proporțional cu scăderea prețului la gaze.

Reparații și investiții în rețeaua RADET!

Burghiu are și vești bune pentru la iarnă. Astfel, au fost încheiate acordurile-cadru pentru realizarea a 52 de loturi de lucrări de primă urgență pentru înlocuirea zonelor și a tronsoanelor de țeavă a celor mai afectate, acolo unde au loc 70-80% dintre avarii. Este vorba despre acele tronsoane de sub trape și capace, unde apare fenomenul de eroziune.

Lucrările vor demara la începutul lui august.

”Acordurile-cadru sunt semnate pe doi ani. Au fost deja atribuite șapte dintre cele 8 loturi. Au câștigat cinci agenți economici, ceea ce este foarte bine, deoarece RADET are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi din mediul privat”, crede șeful RADET.

Practic, se înlocuiesc atât conductele, cât și vanele de sectorizare și compensatorii, care nu mai fuseseră schimbate de cel puțin 10 ani.

Sursa foto: Mircea Apostolescu

”Rețeaua primară a RADET are 800 de asemenea vane de sectorizare, dintre care trebuie schimbate 200. Au fost deja înlocuite 50 de vane, urmând ca, până la finele anului, să mai fie schimbate încă pe atâtea. Anul viitor, vor fi înlocuite restul de 100 de vane”, a spus șeful RADET.

Burghiu a explicat că vanele de sectorizare permit izolarea eventualelor avarii pe tronsoane cât mai mici de instalație, astfel încât arealul afectat să fie cât mai redus.

”Pe de altă parte, compensatorii sunt piese de joncțiune care au rolul de a prelua tensiunile generate de dilatarea conductelor, evitând, astfel, producerea unui număr însemnat de avarii”, a declarat șeful RADET pentru București FM.

Alexandru Burghiu a promis că își va ține cuvântul dat, făgăduiala potrivit căreia iarna ce vine vom avea mai puține avarii decât cea trecută!

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.