Crima de la Caracal: ministrul de Interne coordonează direct ancheta

O elevă de 15 ani a dispărut după ce a plecat cu o maşină de ocazie din comuna Dobrosloveni spre Caracal.

Aceasta a dispărut fără urmă, după ce a plecat ieri dimineaţă cu o maşină de ocazie din comuna Dobrosloveni spre Caracal. Părinţii au constatat când s-au întors de la serviciu că fata nu ajunsese acasă şi au alertat poliţia, iar prietenii şi colegii au distribuit pe o reţea de socializare anunţul dispariţiei şi fotografii.

Este al doilea caz de acest fel, după ce o altă elevă de liceu a dispărut în aprilie, tot din Caracal, ultima dată fiind văzută când aştepta o maşină de ocazie.

Poliţiştii au efectuat, în această dimineaţă, o percheziţie la domiciliul unui bărbat, într-un caz de dispariţie a unei fete de 14 ani, potrivit unor surse judiciare. Aceleaşi surse afirmă că la locuinţa bărbatului ar fi fost găsite fragmente de oase umane în butoaie metalice şi într-o fântână. Bărbatul ar fi luat la ocazie, în maşină, tinere din comunele învecinate Caracalului, pe care le ducea acasă la el. În sprijinul anchetatorilor din Olt a fost trimisă la Caracal şi o echipă mixtă de specialişti de la Bucureşti. Ancheta este în plină desfăşurare.

Având în vedere gravitatea situației de la Caracal, în urma discuțiilor cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul afacerilor interne, Nicolae Moga, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Nucu Marin, se deplasează la Caracal pentru a se asigura că verificările privind modul în care au acționat polițiștii vor fi efectuate cu celeritate astfel încât eventualele nereguli să fie identificate și să fie dispuse cele mai drastice măsuri împotriva celor vinovați.

De asemenea, la ordinul ministrului Nicolae Moga, la Caracal se deplasează și șeful Poliției Române, chestor general de poliție Buda Ioan, și șeful Corpului de Control al ministrului, comisar-șef de poliție Ionică Iulian-Vincențiu.

Ministrul Nicolae Moga a atras atenția că nu va tolera niciun fel de ezitare sau încercare de ascundere a adevărului cu privire la condițiile în care a fost posibilă o astfel de tragedie.

Dacă se va dovedi că polițiștii au greșit în modul în care au acționat, pedeapsa față de ei va trebui să fie drastică.

Încă de la preluarea mandatului, ministrul Nicolae Moga a avertizat că va manifesta toleranță zero față de persoanele care dau dovadă de lipsă de profesionalism, neglijență sau superficialitate în tot ceea ce înseamnă atribuțiile pentru protejarea cetățenilor

La fiecare din cele trei apeluri, informația de localizare primară a fost disponibilă la nivelul Dispeceratului de Poliție, fiind transmisă de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unui identificator de sector de celulă (cell-id/sector-id), conform art. 27 din Decizia ANCOM nr. 1023/2008.

Această informație de localizare primară a fost preluată de sistemele informatice SNUAU și pusă la dispoziţia operatorilor 112 şi dispecerului Poliției, în sistemul informatic GIS, așa cum a fost primită, pe timpul procesării apelului, precizeaza STS.

Referitor la cazul aflat în discuție, către numărul de urgență 112 au fost inițiate 3 apeluri la 112:

Primul apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:05:07

– 11:05:41: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției

– 11:05.52: apelanta a deconectat apelul cu operatorul 112

– 11:06:55: dispecerul Poliției a preluat cazul de la operatorul 112, apelanta nemaifiind în convorbire

Al doilea apel a fost preluat de operatorul 112, la ora 11:06:25

– 11:06:55: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției

– 11:07:53: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta

Pe timpul discuției cu dispecerul de la Poliție, apelanta nu a reușit să furnizeze date privind adresa/locația în care se află, dar a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla. Apelanta a menționat că nu știe dacă adresa de pe cartea de vizită este cea în care se află la momentul apelului.

Al treilea apel a fost preluat de operatorul 112 la ora 11:12:36

– 11:12:43: operatorul 112 a apelat dispeceratul Poliției

– 11:12:51: dispecerul Poliției a preluat apelul, fiind în legătură directă cu apelanta

Ulterior, pentru a obține informații suplimentare referitor la locul în care se afla apelanta, operatorul 112 a încercat de nouă ori să reapeleze numărul de pe care s-a efectuat apelul, la toate aceste apeluri intrând mesageria vocală.

STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul.

Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului, transmite Biroul de Presă al STS.

Intr-un al doilea comunicat transmis de catre STS, in completarea comunicatului de presă remis la ora 15.00, serviciul face următoarele precizări:

“Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos.

În cazul de față,  victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia.

 

 

 

 

Informația de localizare asociată primului apel

(primul apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:05:04, având o durată de 45 de secunde)

Pe durata celui de al doilea apel informația de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celula a operatorului de comunicații  mobile.

 

 

 

 

Figura 2.  Informație de localizare asociată celui de al doilea apel

(al doilea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:06:21, având o durată de 2 min. 20 sec.)

Pe durata celui de al treilea apel informația de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă

Figura 3.  Informație de localizare asociată celui de-al treilea apel

(al treliea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:12:33, având o durată de 1 min. 38 sec.)

 

 

 

Singura posibilitate legală și fezabilă pentru o  localizare mai precisă a unui apel 112 este utilizarea aplicației dezvoltată și lansată de Serviciul de Telecomunicații Speciale, în data de 15 februarie  2019, denumită „Apel 112”.

Aplicația „Apel 112” permite transmiterea coordonatelor geografice ale terminalului telefonic mobil, tocmai pentru îmbunătățirea poziției de localizare a apelantului la 112.

De la data lansării acestei aplicații și până în prezent au fost inițiate către Serviciul 112, prin intermediul aplicației, un număr de 409 apeluri. Aplicația și-a dovedit utilitatea în toate cazurile în care persoanele aflate în pericol au folosit-o.

Aplicația este disponibilă gratuit și poate fi descărcată din Google Play și Apple Store. De la data lansării și până în prezent s-au realizat 32.186 descărcări.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Nicolae Moga, să meargă la Caracal pentru a urgenta ancheta în cazul fetelor dispărute.

Parchetul face cercetări “din perspectiva infracţiunii de omor calificat”

“În după-amiaza zilei de ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal a înregistrat un dosar penal având ca obiect lipsire de libertate, victima fiind o minoră de 15 ani din comuna Dobrosloveni. Cercetările au fost demarate şi efectuate de către respectiva unitate de parchet, până în cursul acestei dimineţi, când urmare a percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa unui bărbat, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Caracal, ca urmare a indiciilor găsite la faţa locului, s-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, cercetările continuând din acel moment din perspectiva infracţiunii de omor calificat. Şi în prezent, măsura este în curs de desfăşurare”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Anchetatorii iau în calcul posibilitatea ca acest caz de dispariţie să fie legat de un altul, al unei adolescente din comuna doljeană Dioşti, din apropiere de Caracal, dată dispărută în această primăvară. Adolescenta din Dolj ar fi apelat la o maşină la ocazie pentru a ajunge la Caracal, de unde voia să scoată bani de la un bancomat, însă de atunci nu a mai fost găsită.

Fata de 15 ani din Dobrosloveni, care a dispărut miercuri, a sunat joi la 112 anunţând că este sechestrată şi cerând ajutor.

Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, ocazie cu care a spus că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară în locuinţa bărbatului de 66 de ani, vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Modul în care au acţionat autorităţile în acest caz va fi analizat şi de procurori de la Serviciul de Îndrumare şi Control din cadrul Parchetului General, dar va fi şi în atenţia CSAT.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va solicita în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, o anchetă completă privind modul în care s-a acţionat în cazul adolescentei ucise la Caracal, precizând că, în situaţia în care se va dovedi că s-au luat măsuri greşite sau cu întârziere, vinovaţii vor trebui aspru sancţionaţi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.