Iarmaroc de Sfântul Ilie!

Foto: Olga Stancu

Cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie Tesviteanul sunteți invitați la un… iarmaroc, la Muzeul Satului din Capitală! Programul include un târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii și adulți, demonstrații meșteșugărești, gastronomie tradițională, lansări de carte – Din tainele voievozilor, de Iustin Cristian Oprea – și ghidajul tematic Oieritul – ocupație străveche a românilor, realizat de cercetătorul etnolog dr. Rusalin Ișfănoni.

Program de vizitare: sâmbătă și duminică, între orele 9:00 – 19:00. Intrarea, în funcție de activitățile alese, se plătește.

În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Ilie marchează miezul verii pastorale, când le era permis ciobanilor să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Tot acum, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. În tradiția populară, au loc practici de pomenire a morților și ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori și busuioc spre sfințire. Pentru alungarea ploilor torențiale, a vijeliilor și grindinei se făceau vrăji și descântece și tot acum se culegeau plantele de leac.

Evenimentul are loc în perioada 20-21 iulie 2019 și își propune să readucă la viață atmosfera vechilor petreceri câmpeneșți organizate cu prilejul marilor sărbători religioase.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.