”Cât de greu poate fi?” sau cum să o iei de la început

De câte ori nu vi s-a întâmplat ca ceea ce credeati că va urma un anume algoritm, drum sau că se va ajunge la o anume situatie pentru ca așa e firesc sau pentru că așa face toată lumea să se întâmple taman pe dos? De câte ori atunci când credeați că viața nu vă mai poate oferi nici o surpriză vine deodată cu trei la pachet?

Tot asta ar vrea să ne confirme si Allison Pearson în cea mai nouă carte a ei, ”Cât de greu poate fi?” apărută în traducere românească la editura Polirom. La fel ca și în celelalte romane ale autoarei britanice și aici personajul este o femeie matură Kate Reddy care poate spune că are o viață împlinită, chiar dacă pe ici pe colo mai apar unele mici probleme. Insă acestea nu înseamnă mai nimic deoarece Kate are o casă de vis – ma rog, nu chiar ca în reviste dar cumva pe aproape. Mai mult de atât, Kate are de ce să fie fericită: are doi copii drăgălași și iubitori și un soț arătos și atent – nu chiar ca eroul principal din filmele romantice – dar care avea o slujbă foarte bine plătită.

Insă lucrurile încep să o ia razna: copiii devin încet-încet niște adolescenti dificili, iar sotul ei, Richard își dă demisia de la compania unde lucra și decide să își trăiască si el viața, devenind și el un fel de adolescent-cel putin după comportament, dar un adolescent mai mare. Adică, bea numai ceea ce consideră el a fi sucuri sănătoase, se îmbracă în lycra, stă toată ziua pe velodrom și încearcă să adopte o nouă filosofie de viață dând banii într-o veselie pe ședințe de consiliere cu preț piperat. Iar banii se duc și se tot duc. Nu ar fi fost o problemă dar acum Richard nu mai are salariu. Iar Kate vede cum banii se topesc și încep să apară problemele. Insă Richard pare a nu observa nimic din toate astea. Rămâne o singură soluție: Kate trebuie să se întoarcă la muncă.

La prima vedere totul pare simplu dar nici aici nimic nu mai este așa cum își amintea ea. Companiile nu se dau în vânt după angajate la 49 de ani, aşa că ea face ce-ar face orice femeie care-şi ia destinul în mâini: mai scade câţiva ani din viaţă în CV, se duce la sală, se întâlneşte regulat cu un grup motivaţional şi face scrisori de intenţie fanteziste. Când în sfârşit eforturile ei dau roade, când pune mâna pe un job, constată că se află în faţa unei situaţii greu de depăşit: la 49 de ani, ziua la birou nu mai e parfum de roze, acasă, copiii au luat-o razna, mail-ul îi aduce pe neaşteptate o veche iubire ascunsă şi, una peste alta, şeful incompetent şi nesigur o trimite la o întâlnire de afaceri cu un mafiot rus.

Cum va ieși Kate din această situație? Se vor mai aranja oare lucrurile așa cum au fost înainte? Dar, mai vrea ea, oare ca lucrurile să fie ca înainte sau acum are alte planuri? Dar toate acestea vă las să le descoperiți singuri atunci când veti citi cartea care are si un umor nebun și pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.