Astazi este Ziua Aviatiei!

Ziua Aviatiei Romane este ziua ce coincide, in calendarul liturgic, cu Ziua Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, ales inca de la 1913 ca patron spiritual pentru aviatori.
Din 1964, Ziua Aviatiei Romane a fost mutat la data de 17 iunie, deoarece la aceasta data, Aurel Vlaicu s-a ridicat de la sol cu un avion proiectat si construit de el. A urmat perioada post-decembrista cand erau sarbatorite ambele zile, iar dupa 2004 s-a ales ca data oficiala 20 iulie.
Astazi, in capitala, la Monumentul Eroilor Aerului din Piata Aviatorilor a avut loc o ceremonie militara si religioasa cu depuneri de coroane de flori.
Au rostit alocutiuni  ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, si seful Statului Major al Apararii, generalul Nicolae Ciuca.
A urmat partea cea mai spectaculoasa: survolarea monumentului de catre aproximativ 25 de aeronave militare de tip F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Soim, IAR-99 Standard, C-27J Spartan si IAR-330 Puma apartinand Fortelor Aeriene Romane, doua aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Fortelor Aeriene Italiene, sase elicoptere tip EC-135 si Mi-17 apartinand Ministerului Afacerilor Interne, trei elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Roman de Informatii si patru aeronave tip Extra 300 apartinand Aeroclubului Romaniei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.