Detectiv de România – o combinație fericită între Poirot și Păcală

cartea de weekend

O carte pe care ar trebui sa nu o lasati necitita în această vară, mai ales daca vă plac romanele politiste dar în care pe lângă actiunea plină de suspans este dublată de un umor nebun, ei bine, o astfel de carte este ”Detectiv de România” scrisa de Silviu Iliuță. Și apărută la editura Bookzone. După ce face o trecere în revistă amuzantă a tuturor personajelor din romanele politiste apartinand literaturii universale dar si celei române autorul ne face cunoștiință cu Anton, detectivul care probabil va deveni, in timp foarte iubit de public, în special de cel care are simțul umorului.

Anton, viitorul mare detectiv este prezentat din copilărie când părea că mai degrabă nu va deveni mare lucru. Sigur, pustiul Anton are o mare apetență pentru detalii de tot felul, dar este supraponderal, pare interesat de mancare și alte chestiuni care nu tin de programa scolară ceea ce o face pe învățătoare să sfatuiască familia să îl retragă de la scoală. Nu ar fi fost așa de rău să se intoarcă la zile libere în care să mănânce ce vrea, cât vrea și mai ales cand vrea, dar apariția unei colege de bancă drăgălasă ca o păpușă si ordonată și cuminte ca în visele cele mai frumoase ale mămicilor care doresc copii perfecti îl face să se opună cu vehementă acestei idei de a fi retras de la școală. Ba, mai mult, promite că va slăbi și va fi cuminte. Desigur detaliile care îi dau tot felul de indicii-de la compozitia sandwitchului unui coleg și până la admirația mai mult decât platonică dintre doi profesori care credeau că își țin foarte bine ascunsă relația după fraze rigide și banale.

In adolescentă Anton va cunoaște o transformare radicală când se va apuca de sport cărând butoaiele cu vin și tuică din pivnita unchiului împreună cu prietenul lui Titus cu care va porni și într-o aventură a cunoașterii. Și cu toate că se transformă într-un bărbat musculos multi tot se mai îndoiesc de capacitățile sale intelectuale, chiar și vecina lui Eva. Dar tot ea își dă seama că, de fapt hăbăucul Anton este genial și va avea o viață intelesantă așa că îl roagă să o ia cu el în această aventură cand vor creste.

Toate se petrec într-un oraș mic unde pare a nu se întâmpla nimic cu anii. Dar si când se întâmplă…..! Ei bine, se întâmplă că Anton ajunge detectiv la singura agentie de detectivi din oraș, unde o are pe Eve asistentă. Dar pentru că nu se întâplă nimic, in ciuda asteptărilor tânărului ce spera să devină asemeni lui Poirot si Sherlock Holmes, Anton pare a sta mai mult degeaba în asteptarea unui caz. Acesta apare odata cu o femeie misterioasă ce vine la agenția de detectivi. Este atât de secretoasă încât nici numele nu dorește să și-l spună. Dar îi promite un caz concret cu cadavre adevarate și tot misterul de rigoare. Iar asta după ce îl roagă să îi pastreze misterul, accepta din partea lui un nume secret si… dispare la fel de misterios cum a aparut. Si cazul promis apare la cea mai tare nunta din oraș unde persoana disparută este tocmai simpatica Ochi Spălăciți, a cărei inimă simpaticul detectiv Anton se tot pregătea sa o ia cu asalt. Si actiunea cărții cu enigme, mistere, rasturnări de situatii, ca și umorul continuă să crească de la iesiri secrete a caror usă se blocheaza și până la arme de ultimă generație, intuiții perfecte, toate presărate cu un umor nebun și mai ales haz de necaz.

Anton Scorilo, reusește să le rezolve pe toate, în cele mai neconventionale moduri posibile chiar dacă s-ar sfatui in vis cu Sherlock Holmes, Hercule Poirot sau chiar cu căpitanul Moldovan pentru că nici unul din sfaturile lor nu ar dezlega pe veci marile secrete ale unui oraș mic.

Noroc ce Eve asistenta lui are grija sa il trezeasca din reverie cu un cuvant devenit de-a dreptul magic: ”hăbăucule”.

Ce se va întampla mai departe cu ciudatele cazuri ale lui Anton Scorilo vă las sa aflati singuri atunci cand veti citi cartea lui Silviu Iliuță care vă va tine cu sufletul la gură, vă va descreți fruntile și pe care nu o veti mai lăsa din mână până cânmd nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.