Salvaţi Copiii dotează Secţia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti

În maternităţile de gradul III, dotate cu aparatură medicală esenţială salvării copiilor prematuri sau cu patologii severe, ajung prin transfer nou-născuţi şi de la alte spitale, precum şi gravide cu patologii complexe asociate sarcinii. Este cazul Maternităţii Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde Salvaţi Copiii a donat  un ventilator neonatal de ultimă generaţie, în valoare de 35.000 de Euro, din fonduri colectate la Semimaratonul Bucureşti.

Este cea de-a doua dotare pe care organizaţia o face Secţiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde anul trecut au ajuns două incubatoare în valoare de 33.200 de Euro. În anul 2019, Salvaţi Copiii România donează maternităţilor din Regiunea Bucureşti – Ilfov aparatură medicală în valoare totală de 236.443 de Euro.

Până la 31 iulie, fiecare dintre noi poate contribui la salvarea copiilor prematuri, redirecţionând 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a maternităţilor.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-au născut, în 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost naşteri premature. În primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind naşteri înainte de termen.

Pentru că intervenţia în cazuri severe presupune aparatură medicală adecvată, Secţia de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alţi 22 de nou-născuţi în 2018.

Doctorul Adriana Dan, şeful Secţiei de Neonatologie, explică importanţa responsabilităţii sociale şi a implicării în programul de dotare a maternităţilor: “Îngrijirea prematurilor foarte mici necesită multe resurse, utilizând tehnologie medicală avansată şi medicamente costisitoare, dar viaţa micilor pacienţi este nepreţuită.

De aceea, suplimentarea bugetului alocat sănătăţii prin activităţile civice şi caritabile desfăşurate de organizaţiile neguvernamentale sunt de mare folos şi trebuie apreciată şi încurajată. Datorită colaborării cu Salvaţi Copiii, maternitatea SUUB deţine acum cel mai nou şi mai performant tip de ventilator neonatal, care va face diferenţa în îngrijirea nou-născuţilor.”

Pentru modernizarea Secţiei de Neonatologie şi oferirea de îngrijire de calitate pentru un număr mai mare de prematuri, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ar mai avea nevoie de 3 ventilatoare, 4 incubatoare, 5 monitoare de funcţii vitale, 20 de infuzomate, un aparat EKG, un dispozitiv de răcire corporală şi un aparat EEG, în valoare totală de 238.000 de Euro – echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III.

Viaţa prematurilor depinde de investiţia în maternităţi

Ţara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deşi necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, aşadar sunt acoperite doar 50% din necesităţi.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a explicat: “Dotarea maternităţilor din România reprezintă o prioritate naţională şi ar trebui definită ca atare în orice program de guvernare. De aparatura medicală depind atât supravieţuirea copiilor născuţi prematur, cât şi calitatea unui act medical pentru care medicii au nevoie de sprijinul nostru.

O viaţă nu se poate salva cu mâinile goale, atunci când e vorba despre un prematur de nici 1.000 de grame, care trebuie ajutat să respire, să îşi dezvolte organele, înainte de a putea rezista în mediul extern. Sunt maternităţi de care Salvaţi Copiii se ocupă constant. Acest lucru nu ar fi posibil fără implicarea susţinătorilor şi a medicilor dedicaţi.

Le mulţumim tuturor celor care ne-au susţinut în cadrul Semimaratonului Bucureşti, dotarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti este posibilă datorită lor, a celor care au ales să se implice în cauza copiilor născuţi prematur.”

Ultimul proiect naţional de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte şi nu mai pot fi folosite.

sursa foto: Salvati Copiii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.