Ne trebuie sau nu sistem centralizat de încălzire?!

arhiva

Liga Asociațiilor de Proprietari „Habitat” încearcă, sub conducerea domnului Mihai Mereuță, să facă un lucru de bun simț, adică să genereze o dezbatere publică asupra unui subiect de maximă importanță pentru București: Viitorul sistemului centralizat de încălzire!

Ar fi normal că un asemenea subiect, de care depinde confortul termic a peste 1 milion de persoane, nu doar locatari la bloc, ci și pacienți în spitale, copii în creșe și grădinițe etc, să fie dezbătut de către cei care iau decizii cu cei direct afectați. Ar fi normal ca factorii de decizie să-i informeze și să-i consulte pe cetățeni în legătură cu soarta sistemului centralizat de încălzire și nu să-i pună în fața faptului împlinit, în fața unor decizii luate în niște birouri, în spatele unor uși închise.

De șase ani, din primăvara lui 2013, prim-miniștrii, titulari ai portofoliului Energiei, primari generali ai Capitalei, șefi de la ELCEN și RADET le tot promit, în cor sau în arii solistice, bucureștenilor că producția de energie termică va fuziona cu transportul, distribuția și furnizarea, că se vor face investiții în întreg acest sistem integrat de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET) și că totul va fi bine.

Vorba unei reclame celebre în epocă: „Dormi liniștit, un anumit fond național de investiții veghează pentru tine”! După care fondul respectiv a dat faliment și toată lumea a pierdut banii.

Între timp, SACET BUCUREȘTI nu s-a întâmplat, fiindcă toată lumea – Guvernul, Ministerul Energiei, ELCEN-ul – fățarnic îi asigură pe bucureșteni că producția de energie termică va trece la Primăria Capitalei, iar, pe din dos, găsea o mie și unul de pretexte că acest lucru să nu se întâmple. Că ar fi ajutor de stat, că ar fi neconstituțional.

Și așa, cu crize, cu amenințări privind sistarea furnizării de energie termică de la ELCEN către RADET, cu blocări de conturi ale regiei bucureștene de termoficare de către Electrocentrale București SA, au trecut anii și ambele componente ale sistemului, ELCEN și RADET, au ajuns în insolvență și, curând, în faliment.

Conductele RADET-ului, vechi și de peste 40 de ani, nereparate din cauza blocării conturilor vreme de aproape doi ani de zile, au început iarna trecută să crape, lăsând fără căldură și apă caldă cartiere întregi.

În același timp, însă, crapă și electrocentralele (CET-urile) ELCEN-ului, vechi și ele de peste 50 de ani. Iar cele care nu crapă, vor ieși, treptat, din uz din cauza poluării pe care o generează. Mai sunt doar patru ani până când ELCEN nu va mai putea asigura căldura și apa caldă necesare bucureștenilor.

Trei lucruri mă deranjează îngrozitor, însă, în această partidă de alba-neagra pe care Guvernul o joacă cu Primăria Capitalei.

Primul, și cel mai grav, este inconștiența cu care specialiștii în energie din țară, specialiști în energie de la Ministerul Interplanetar al Energiei, se joacă cu termoficarea Bucureștiului, fără să pară a ține seama de faptul că, dacă sistemul se va prăbuși, dacă vor începe avalanșa debranșărilor și deconectărilor, termoficarea Bucureștiului nu va mai putea fi niciodată repusă în funcțiune și că, pentru un oraș de dimensiunile Capitalei nu există o altă soluție de încălzire decât sistemul centralizat!

Un alt lucru care mă deranjează cumplit este faptul că, deși bucureștenii generează 75% din cifra de afaceri a ELCEN-ului, costul energiei termice cumpărate plus bonusul de cogenerare, toată lumea își dă cu părerea despre ce e și cum trebuie să se întâmple cu acest sistem, dar nimeni nu-i întreabă pe cei care plătesc, pe bucureșteni!

Spre exemplu ce părere are Liga „Habitat” despre SACET București și toată situația din jurul acestuia?!

În fine, dar nu în ultimul rând, mă deranjează IPOCRIZIA! Dacă Guvernul și Ministerul Energiei, la sfatul specialiștilor din țară, specialiștilor în energie, consideră că ELCEN nu trebuie să ajungă la autoritatea locală, la Primăria Capitalei, să aibă onestitatea de a spune clar acest lucru! Și să își asume, la fel de clar, cu termene, retehnologizarea electricentralelor (CET-urilor) ELCEN, vechi, cu un randament scăzut și care generează o poluare distrugătoare!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.