Pasajele pietonale de la Piața Presei. Ce a construit Oprescu, noi nici nu putem vopsi?!

Foto: Mircea Apostolescu
Scriam, nu de mult, despre Pasajul Latin, care face legătura dintre Centrul Istoric și terminalul STB/RATB de la Sfântul Gheorghe, pasaj care a fost recent refăcut de către Primăria Capitalei, după ce suferise distrugeri grave, în urma năvălirilor vandale.
Ei bine, acesta nu este singurul caz, și pasajele pietonale de la Piața Presei se află într-o stare jalnică de degradare și mizerie.
Este vorba despre Pasajul Pietonal Piața Presei 1, care subtraversează Bulevardul Mărăști, făcând legătura între terminalul STB/RATB de la Piața Presei și zona accesului în Parcul Herăstrău. El este ceea ce a mai rămas din vechiul pasaj de la Piața Presei, dar a fost modernizat în 2015.
Pasaj Pietonal Piața Presei 2 a fost construit acum patru ani, pentru a face legătura între terminalul STB și intrarea în Herăstrău din zona Pavilionului H, subtraversând Șoseaua Kiseleff.
Date în folosință numai cu patru ani în urmă, pe 10 iunie 2015, pasajele au, astăzi, pereții mâzgăliți cu tot felul de inscripții marcând obsesiile, legate de amor sau nu, ale unor inteligenți care au trecut prin ziua și au ținut să își lase amprenta asupra istoriei.
Mizeria este cruntă. Praful gros de trei degete, covorul de chiștoace de țigări, PET-uri de sucuri sau alte băuturi stau mărturie faptului că nimeni nu a mai trecut de multă vreme pe acolo, măcar ca să de-a cu mătura.
Nici lifturile, singurele instalații menite să accesibilizeze pasajele pentru persoanele cu nevoi speciale de deplasare, persoane în cărucioare rulante, vârstnici, oameni cu probleme speciale de deplasare care nu pot urca multe trepte, nu mai funcționează de multă vreme.
Practic, și facă ai un bagaj mai mare sau un copil în cărucior este foarte greu să accesezi pasajele pietonale de la Piața Presei.
Pe aceste două ipostaze nu sunt deloc rare, dată fiind proximitatea Parcului Herăstrău, a terminalului STB și a stațiilor pentru autobuzele care merg spre Aeroportul Henri Coandă.
Degradarea și mizeria din aceste două pasaje de la Piața Presei este identică cu situația de la Pasajul Basarab.
Este clar că după ce au fost depistate aceste obiective de investiții, ele nu au mai fost întreținute de nimeni.
Parafrazându-l pe Nicu Ceaușescu: ”Ce a construit Oprescu, noi nici nu putem vopsi!”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.