”Merci Suarez porneste într-o nouă cursă”- o poveste despre adaptare și curaj pentru copiii zilelor noastre intre 8 si 80 de ani

O carte pe care nu ar trebuie să o lăsați necitită dacă sunteți adulti și doriți să întelegeți lumea copiilor si adolescentilor din zilele noastre dar pe care o puteti face fără griji cadou si copiilor este romanul Merci Suarez pornește într-o nouă cursă” scris de Meg Medina și apărut în traducere românească la editura Corint Junior.

Cartea vă va aduce într-o oarecare măsură aminte de serialul Beverly Hills totul se petrece într-o scoală particulară cu o reputație exceptională din Florida unde pentru a ajunge sa studiezi trebuia să îndeplinești cel putin una dintre trei condiții: ca părinții tăi să fie foarte bogați sau copilul trebuia să fie de-a dreptul genial si dispus să facă cât mai mult voluntariat sau, sa îndepliniesti primele două condiții.

Merci Suarez, eroina cărtii și fratele ei Roli îndeplinesc cu succes a doua condiție și, pentru mama lor orice sarcină primită de copiii ei ca voluntari nu este prea mult dacă aceștia, învață la prestigioasda Academie Seaward Pines. Roli se remarcase deja ca un elev eminent, chiar genial, mai ales la ”știinte”. Își dorea cărți de chimie, biologie sau fizica ori mulaje de creier până și de Crăciun.
In schimb, sora lui Merci deși avea rezultate foarte bune tânjea după scoala de cartier unde învățaseră până când primiseră burse de studiu pentru a studia la Academia Seaward Pine datorită rezultatelor deosebite la învățătură. Insă aici pe Merci nu o asteptaseră doar laboratoare bine dotate, ori bilbioteca cu zeci de mii de volume, săli de sport și alte oportunități de a-si dezvolta talentele. Aici trebuie să se confrunte cu răutățile altor colege, fete venite din familii bogate, care locuiau in case frumoase, erau printesele răsfățate ale unor părinți bogați și convinse că nimeni nu este mai important decât ele.

Merci are alte bucurii: merge cu tatăl ei la fotbal, cu bunicul la brutărie, duminica ia masa cu toată familia ei care mai păstrau încă nostalgia Cubei pe care bunicii ei fuseseră nevoiți să o părăsească cândva. Ajunși în America ei au trebuit să muncească din greu dar chiar si după trei generații tot nu deveniseră bogați. Merci spera că într-o zi ea va fi un manager de succes care îi va trasnforma pe toti din familie in oameni bogați Dar până atunci mai avea multe de înfruntat. Avea însă deja o calitate: era o foarte bună negociatoare.
Însă Merci este cooptată într-un proiect de voluntariat ”Amicii Soarelui”, proiect prin care fiecarui nou-venit in scoala i se atribuie câte un amic pe care să îl ajute să se adapteze la Academia Seaward Pines. Cel pe care Merci va trebui să îl ajute este simpaticul Michael Clarck venit tocmai din Minnesotta. Michael câștigă usor simpatia tuturor dar Merci se simte intimidată de el așa că îl abordeaza cât mai puțin posibil. Nu îi este ușor să facă față tutror provocarilor de la școală dar situația se complică atunci cand gașca fetelor răzgâiate îi înscenează o abatere de la disciplina.
Insă Merci va reuși să treacă și peste această problemă ca atunci când se suie pe o bicicletă nouă pentru a porni într-o cursă nouă, de data aceasta cea a vieții.

Romanul scris de Meg Medina a primit nenumărate premii si a fost tradus in mai multe limbi. Rămâne poate să mai fie ecranizat desi s-ar incadra destul de greu in tiparele Hoolywodului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.