Viitorul sistemului centralizat de încălzire bucureștean între agonie și extaz …

RADET este în pragul falimentului, deși falimentul său este deocamdată suspendat, iar activitatea sa urmează a fi preluată de către nou înființata Companie Municipală Termoenergetica.

Prin noul Plan de reorganizare al ELCEN, aflat și el în insolvență, plan depus recent la judecătorul sindic, se face imposibilă trecerea ELCEN în subordinea PMB și formarea sistemului integrat de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, SACET BUCUREȘTI, prin fuziunea cu Termoenergetica.

Fondurile europene atât de necesare pentru retehnologizarea ELCEN și pentru modernizarea rețelei de conducte RADET, veche de peste 40 de ani, nu pot fi atrase decât dacă se va constitui SACET BUCUREȘTI.

În acest context, se pun mai multe întrebări fundamentale: cine va investi în retehnologizarea termocentralelor ELCEN, ale cărei capacități de producție ies treptat din uz, din cauza poluării pe care o generează, astfel încât, în 2023, ELCEN nu va mai putea acoperi necesarul de energie termică al Bucureștiului?! Cine va investi în schimbarea celor 1000 km de rețea primară de transport a agentului termic, rețea aflată în proprietatea Municipiului București și administrarea RADET?!

CARE ESTE POZIȚIA BENEFICIARILOR, ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI VIS-A-VIS DE ACEASTĂ SITUAȚIE INCERTĂ A SISTEMULUI CENTRALIZAT DE ÎNCĂLZIRE DIN BUCUREȘTI?!

Vasile Munteniță, președintele Asociației „Cogen” spune că este pesimist cu privire la viitorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală. „Sistemul de termoficare al Bucureștiului este ca un biciclist care merge pe marginea prăpastiei și mai bate și vântul”, a declarat Munteniță pentru București FM.
Președintele „Cogen” a mai spus că nu se știe când va cădea sistemul, dar nu există perspective ca sistemul centralizat să fie modernizat.
Sistemul centralizat de încălzire este singurul sistem eficient și sustenabil, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al protecției mediului și al sănătății oamenilor.

Astfel, în primul rând, numai sistemul centralizat poate produce energie termică și electrică în cogenerare cât și din surse regenerabile, precum energia eoliană, solară etc. Centralele individuale produc doar căldură, prin arderea gazului metan și nu pot produce din surse regenerabile, precum energia eoliană, solară etc.

În al doilea rând, centralele individuale sunt poluante și periculoase. Pe lângă creșterea incidenței îmbolnăvirilor sistemului respirator și afecțiunilor oncologice, centralele termice individuale prezintă risc ridicat de incendiu și explozie, a explicat Munteniță.

Nu în ultimul rând, dacă mâine sistemul centralizat de încălzire ar cădea definitiv, nu există nici un agent economic care să poată monta peste 550 de mii de centrale termice individuale.

Mai mult decât atât trecerea de la sistemul centralizat la centrale individuale ar mări consumul de gaz metan de cinci ori. Nici un distribuitor de gaze naturale nu poate asigura acest debit.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.