2 iunie – Ziua Mondială a OZN-urilor

Obiect zburător neidentificat (OZN) este denumirea generică dată corpurilor zburătoare reale sau aparente, care nu pot fi identificate drept ceva cunoscut (fenomen natural sau creație omenească), nici după o investigație de specialitate. Termenul a fost introdus în jurul anului 1950.

La ora actuală se preferă termenul de „Fenomen aerospațial neidentificat”, deoarece nu totdeauna e sigur că e un obiect și uneori a fost făcute observații de OZN-uri și pe sol, sub apă, dar și în spațiul cosmic.

Totuși, termenul OZN este prea răspândit pentru a mai fi eliminat. Denumirea de „Farfurie zburătoare” a apărut la 24 iunie 1947, când omul de afaceri Kenneth Arnold, zburând singur cu avionul personal peste munții din nord-vestul Statelor Unite, a văzut trecând pe lângă el, cu o viteză incredibilă, câteva „obiecte argintii”, care – spunea el ulterior – săltau precum o farfurioară pe care o arunci razant pe suprafața unei ape. A doua zi ziarele scriau despre “farfurii zburătoare”.

OZN-urile pot fi lumini nocturne, obiecte diurne, obiecte radar și radar-vizuale.

Mărturii privind OZN-uri sunt consemnate, în texte, încă din antichitate, fiind văzute și în Evul Mediu ca și în epoca modernă. Există interpretări conforma cărora și în Biblie apar evenimente legate de fenomenul OZN.

În România, cele mai vechi consemnări apar în “Cronica Moldovenească”, care scrie că în 8 noiembrie 1517 un „semn mare s-a arătat pe cer, a strălucit din miazănoapte ca o față de om și a stat mult timp și iarăși s-a ascuns în văzduh”.

În 15 octombrie 1595 deasupra cetății Târgoviște, asediată de Mihai Viteazul a apărut “o mare cometă”, care nu a fost văzută nicăieri în altă parte.

Există și numeroase observații de la începutul secolului XX. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, piloții din ambele tabere au văzut OZN-uri; americanii le-au botezat „foo-fighters”.

Câteva mii de „rachete fantomă” au zburat în 1946 deasupra Peninsulei Scandinave. În iulie 1947 a produs o vie emoție anunțul capturării unui OZN prăbușit lângă baza militară de la Roswell. Explicația oficială a fost că s-a prăbușit un balon meteorologic.

Peste 30 de ani, câțiva martori oculari au dat detalii asupra celor întâmplate. O anchetă din 1995, cerută de Congresul SUA, a evidențiat că documentele bazei militare din acea perioadă au fost distruse, dar, contrar reglementărilor, distrugerea nu a fost consemnată, lipsind și numele celui ce a ordonat distrugerea.

Au dispărut, de asemenea, din muzeul Truman, transcrierile convorbirilor telefonice pentru acele zile.

Autor: Olga Stancu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.