Florian Mateiță (Rominsolv): Nu se mai poate forma SACET BUCUREȘTI!

Paradoxul termoficării în București: unul plătește, altul decide!

Pe data de 14 iunie, ELCEN a depus un nou Plan de reorganizare.

”Prevederile acestui nou plan fac imposibilă realizarea sistemului integrat de producție, transport și distribuție a energiei termice, SACET BUCUREȘTI, prin preluarea afacerii de la ELCEN de către compania Termoenergetica, ce va succeda RADET”, spune Florian Mateiță, reprezentant al Rominsolv, administratorul judiciar al RADET.

Faptul că SACET BUCUREȘTI nu se va mai putea forma va avea consecințe importante asupra ambelor entități.

Atât Primăria Capitalei, cât și ELCEN, vor trebui să realizeze investițiile necesare în sistemul de transport, distribuție și furnizare și, respectiv, în capacitățile de producție a energiei termice din fonduri proprii.

Niciun fel de fonduri pentru investiții, fie că vorbim despre investitori privați, fie că vorbim despre fonduri europene nerambursabile, nu vor putea fi atrase, pentru nici una dintre componentele sistemului centralizat de încălzire luate separat.

Nimeni nu va da bani pentru modernizarea sistemului de conducte al Municipiului București dacă nu este clar ce se va întâmpla cu capacitățile de producție ale ELCEN.

La rândul său, ELCEN nu va putea obține bani din fonduri europene sau de la bănci, dacă conductele nu vor fi modernizate.

”Pentru a putea accesa fonduri europene pentru modernizarea capacităților de producție învechite și poluante ale ELCEN, terenurile pe care ar urma să se construiască viitoarele centrale moderne, spre exemplu, trebuie să se afle în domeniul public al Municipiului București. Altfel nu pot fi accesate fonduri din POIM”, explică Mateiță.

Reprezentantul Rominsolv mai spune că în ceea ce privește paradoxul termiei din București este că unul plătește și altul decide.

”În cifra de afaceri a ELCEN, energia termică vândută către bucureșteni și bonusul de cogenerare reprezintă 70%. Deci bucureștenii plătesc. Iar în ceea ce privește creditorii RADET, cea mai mare pondere o are ELCEN. Așa că ELCEN este cel care ia deciziile majore în ceea ce privește termoficarea din București”, a declarat Florian Mateiță pentru București FM.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.